Σελίδες

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μετά το… κοινωνικό μέρισμα, ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα 3,82%

  Οι μάσκες έπεσαν!… Βαυκαλίζονταν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το… κοινωνικό μέρισμα , περίπου 700 εκατ. ευρώ, που θα δώσουν στους συνταξιούχους και στους αδύναμα οικονομικά πολίτες το Δεκέμβρη, πιστεύοντας ότι απευθύνονται σε καυκαλίδες.

Η… γιορτή κράτησε λίγες ημέρες, διότι ήρθε η πραγματικότητα: ο Προϋπολογισμός 2018, που αποκαλύπτει τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης: γιουρούσι σε μισθούς και συντάξεις και μέσω της φορολογίας και μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών σηματοδοτεί, με στόχο το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που φτάνει το 3,82% του ΑΕΠ ή… 7,051 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, προβλέπεται υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του 2017, που ήταν 1,7% του ΑΕΠ (σ.σ.: στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού πριν από ένα μήνα προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%).

Και πώς θα «δημιουργηθεί» αυτό το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα; Καταγράψτε:


  • με αύξηση της φορολογίας σε εργαζομένους, συνταξιούχους και λαό κατά 1 δισ. ευρώ
  • με επιπλέον μείωση των δαπανών σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ
  • με πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα που προβλέπονται από τις ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και «ασημικών» της χώρας.
  • επιπλέον, μπαίζουν στην πρίζα σκληρά μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί όπως η μείωση των δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ για τα κοινωνικά επιδόματα και η μείωση του ΕΚΑΣ κατά 240 εκατ. ευρώ αφού η σχετική δαπάνη από 320 εκατ. ευρώ που ήταν για το 2017 θα πέσει στα 80 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Όσο για την… πολυπόθητη ανάπτυξη; Ο ρυθμός της θα «τρέξει» με 2,5% το 2018, και θα πατά στη φοροαφαίμαξη, στη μείωση των συντάξεων, στους μισθούς – μπουρμπουάρ, και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2018 για το κεφάλαιο και τους ολιγάρχες; Μήπως «δίκαιη φορολογία»; Όποιος το πιστεύει αυτό πλανάται πλάνην οικτρά, καθώς προβλέπει δωράκιαεπενδύσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τη φοροληστεία εργαζαμένων, συνταξιούχων και λαού, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, από τη φορολογία των ευρωπαίων πολιτών δηλαδή.



ΕΔΩ αναλυτικότερα για τον Προϋπολογισμό 2018.

Το άρθρο έγραψε ο "Ταξικός αποστάτης" στο http://ergasianet.gr