Σελίδες

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Έρευνα: Τα μνημόνια ισοπέδωσαν την Υγεία και αύξησαν τη θνησιμότητα στη χώρα μας


Τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας στη χώρα μας κατέστρεψε την υγεία των πολιτών και αύξησε τη θνησιμότητα του πληθυσμού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, ερευνητές και καθηγητές ανώτατων σχολών, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW).
Στα ευρήματα της νέας έρευνας, αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.

67%



Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Oι διευκολύνσεις μητρότητας και ανατροφής τέκνου για τους δημοσίους υπαλλήλους.


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για μητροτηταΜια σειρά από διευκολύνσεις παρέχονται σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους για τη μητρότητα αλλά και σε γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα για την ανατροφή τέκνων.
Συγκεκριμένα:
• Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν (άδεια κύησης) και τρεις (3) μήνες μετά (άδεια λοχείας) τον τοκετό. Η άδεια χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.
Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες.

Όλο και κάτι...μένει.



Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Γιατί δεν αναγνωρίζεται η επαγγελματική ασθένεια στο δημόσιο;


Το ξέρετε ότι πολλές ασθένειες που εμφανίζονται στους υγειονομικούς εργαζόμενους, εκτός βέβαια απ τα μυοσκελετικά που όλοι μας τα αποδίδουμε στην σκληρή νοσοκομειακή εργασία, μπορεί να οφείλονται στους ανθυγιεινούς παράγοντες στον εργασιακό μας χώρο; (αποβολές, καρκίνοι, πνευμονολογικά νοσήματα, άσθμα, δερματικά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα, πονοκέφαλοι, έκπτωση ακοής,…)
Τα νοσοκομεία, παρ όλο που παρέχουν υγεία δεν είναι οι καλύτεροι εργασιακοί χώροι. Διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες που σε μελέτες σχετίζονται με ασθένεια, εντούτοις στο Δημόσιο δεν έχουν σχετιστεί με νόσο ώστε αυτή να χαρακτηριστεί εργατική νόσος και να λάβει ο εργαζόμενος αποζημίωση, σύνταξη και αντίστοιχες ευεργετικές παροχές (δωρεάν ιατρικά βοηθήματα) που θα όριζε ο νόμος.

Οι βλαπτικοί παράγοντες για την υγεία που υπάρχουν στον εργασιακό μας χώρο είναι οι ακόλουθοι.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Αυτοί είναι τελικά οι "τεμπέληδες" της Ευρώπης!

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες και σκιτσα για  γερμανουςΟι Γερμανοί περνούν λιγότερο χρόνο στη δουλειά τους σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους τους, όπως ανέφερε σήμερα ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης RND, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση που είχε καταθέσει το κόμμα Die Linke, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη Γερμανία το 2017 ήταν 34,9 ώρες βάσει των επίσημων στοιχείων.
Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί εργάστηκαν λιγότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 36,4 ωρών καθώς και σε σχέση με πολλούς Νοτιοευρωπαίους γείτονές τους, που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται τεμπέληδες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Καλά νέα: Η Ελλάδα εξέρχεται από την λιτότητα»

Αποτέλεσμα εικόνας για σκιτσο γκαρντιαν για εξοδο από μνημονια

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το μνημόνιο …«φεύγει», αλλά οι ελεγκτές των δανειστών έρχονται.


Σε 20 μέρες θα φτάσει στην Αθήνα η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας θα ελέγξει αν τηρούνται τα συμφωνημένα και αν προωθούνται οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις από την Ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό ανακοίνωσε επίσημα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί που γνωστοποίησε ότι στις 10 Σεπτέμβρη καταφθάνει η αποστολή της «μεταμνημονιακής» εποπτείας.

Αλλαγή φρουράς...

Η Ελλάδα σήμερα - Media

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Αφιερωμένο στους συναδέλφους μου υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και παπούτσια  *Η χθεσινή ανάρτηση του συναδέλφου Γιώργου Παπαγγελή, "κάνει τη διαφορά" και μας κάνει περήφανους. Με την άδειά του, αντιγράφουμε:

"Οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής και οι στρατιώτες των μετόπισθεν.

Οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής είναι κουρασμένοι από τις μάχες που έδωσαν. Είναι κουρασμένοι και από τις μάχες που ξέρουν ότι θα δώσουν την επόμενη μέρα, κι ας μην ξημέρωσε ακόμη.
Έχουν τη θλίψη στα μάτια τους, γιατί σκέφτονται τους νεκρούς τους.
Οι στολές τους είναι λασπωμένες, τα κουμπιά τους σπασμένα, οι τρύπιες αρβύλες τους πρόχειρα μπαλωμένες να μη μπαίνει το νερό ή η άμμος.
Δεν έχουν τίποτα να διηγηθούν, γιατί τις ήττες τους τις έχει καταγράψει ανεξίτηλα η Ιστορία, ενώ οι νίκες τους φαντάζουν τόσο αδιάφορες και κοινότοπες στα αφτιά των αδαών.

Μία και...σήμερα (επί 99)

Του Πέτρου Ζερβού

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου του 1936: Δολοφονήθηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για λορκαΤα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, ήρθε το τέλος για τον κορυφαίο ποιητή, ζωγράφο, δραματουργό και θεατρικό σκηνοθέτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.  
Εκτελέστηκε στο Βίθναρ της Ισπανίας από φασίστες παραστρατιωτικούς οπαδούς του Φράνκο που έθαψαν τη σορό του, μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό τάφο.

Ο Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898 στην Ανδαλουσία.Σχετικά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική. Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο. 

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ήσυχες μέρες του Αυγούστου

15-08-2018 - Media

Τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα.

Πάτμος: Ο Επιτάφιος της Παναγίας

Στο νησί της Ορθοδοξίας και στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί κάνουν περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο που έχει βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περνά από τα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ακολουθούν την μεγαλόπρεπη πομπή.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

"Αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος"

                  Ήταν 14 Αυγούστου 1954.
Αποτέλεσμα εικόνας για νικοσ πλουμπιδησ  Φορούσε μαύρο κοστούμι και άσπρο πουκάμισο. Ήταν ντυμένος λες και πήγαινε σε γιορτή. Γύρω στις 5 το πρωί, πριν ακόμα ξημερώσει, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο.  
Ο τόπος που είχε επιλεγεί για την εκτέλεση ήταν η Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί.  
Περνώντας δίπλα από τους δημοσιογράφους, δεμένος ακόμα με τις χειροπέδες, κοντοστέκεται. 
 Τους χαιρετά:
   "Γεια σας παιδιά. Μπράβο, όλο νιάτα βλέπω μπροστά μου. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, να ‘στε πάντα καλά. Βλέπετε, εγώ σε λίγο φεύγω με ψεύτικες και άδικες κατηγορίες."
Λίγες ώρες αργότερα, οι εφημερίδες φέρνουν στην Αθήνα την είδηση: 
"Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ.  Αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος"

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ποιοι ήταν οι Γκάγκαροι Αθηναίοι - Πώς βγήκε η φράση.

  Αν κάποιος θέλει να περιγράψει την Αθήνα πριν ξεκινήσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή πριν από το 1834, θα πρέπει να απαλλαγεί τελείως από τις σημερινές εικόνες και απλά να σκεφτεί πως είναι ένα μεγάλο χωριό.
Η Αθήνα είχε γύρω στους 2.000 κατοίκους και περίπου 400 σπίτια. Όλα ήταν όλα κάτω από την Aκρόπολη, στην περιοχή που καλύπτουν σήμερα η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Η υπόλοιπη περιοχή ήταν ακαλλιέργητα χωράφια και κακοτράχαλα υψώματα! Δρόμοι δεν υπήρχαν. Οι κάτοικοι περπατούσαν μέσα από μονοπάτια και έπρεπε να βάζουν πέτρες για να βρουν τρόπο να γυρίσουν στα σπίτια τους, ακόμα και την ημέρα. 

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

6 Αυγούστου 1945: Ώρα μηδέν για τη Χιροσίμα – Ώρα μηδέν για την ανθρωπότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ατομικη βομβα χιροσιμα  Σαν χθές, 6 Αυγούστου του 1945,  η Γη σκοτείνιαζε από το θάνατο και την καταστροφή, που σκόρπιζε η πρώτη ατομική βόμβα, η οποία έπεφτε στη Χιροσίμα.
 Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, μία ακόμη βόμβα έσπερνε τον όλεθρο στο Ναγκασάκι.
Βόμβες θανάτου, τρόμου και αρρώστιας, που έπληξαν την ανθρωπότητα, αφήνοντάς της ανεξίτηλα σημάδια, που δεν έσβησαν μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία, το κεφάλαιο του «πυρηνικού τρόμου», ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει ακόμα και θα μένει ανοιχτό όσο θα υφίστανται οι λόγοι που οδήγησαν τους δολοφόνους στο έγκλημα τους.   
*Το κείμενο είναι από τον imerodromos.gr

Δείτε στη συνέχεια σ` ένα μοναδικό βίντεο τη Χιροσίμα πριν από την ατομική βόμβα.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Όλοι κάτω από 9.

  Κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πιστεύουν ότι η "αξιολόγηση" έχει στόχο την Αξιοκρατία και την ανάδειξη των ικανότερων και των άριστων.
 "Είναι άδικο να είμαστε όλοι ίδιοι και να μην ξεχωρίζουν οι καλύτεροι και οι αποδοτικότεροι" είναι το επιχείρημα αυτών που έχουν αυταπάτες για το σκοπό και τους στόχους της "αξιολόγησης".
Όμως, οι βαθμολογίες που βάζουν οι αξιολογητές, όσο αντικειμενικές και δίκαιες κι`αν είναι, μπορούν να αλλάζουν με τη "βούλα" του νόμου!
Και όταν ο νόμος...γίνεται πράξη, αναγκαστικά τελειώνουν και οι αυταπάτες. 

Η "Αγωνιστική Ενότητα Ανατροπής" του Νοσοκομείου Άρτας, ενημερώνει:

Αυτές τις μέρες μοιράζονται από το γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου οι τελικές εκθέσεις «αξιολόγησης» για το 2016, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του ν.4369/2016, του νόμου δηλαδή της νέας «αξιολόγησης».

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Περικοπές στα επιδόματα και λιγότερες προσλήψεις ζητά το ΔΝΤ


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες σκιτσα για ΔΝΤΑναγκαία θεωρεί το ΔΝΤ την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. 
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, βάσει του άρθρου 4 του Καταστατικού του κάνει σαφές πως χρειάζονται μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα, λιγότερες προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού στη γενική κυβέρνηση.  
Αναλυτικότερα, στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας της, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα".
Το ΔΝΤ σημειώνει πως "στο αρχικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα (2010 - 2014), η ευελιξία στην αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά". "Οι πιο πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ήταν μέτριες, αλλά ήταν στην ορθή κατεύθυνση", τονίζει. "Παρ' όλα αυτά, ενώ η ανεργία μειώθηκε, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη", γεγονός που "αντανακλά χαλάρωση στην οικονομία, αλλά επίσης και διαρθρωτικά ζητήματα , όπως  (...) τα υψηλά επιδόματα στον δημόσιο τομέα".

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

«Τoronto troubles»: Ο ρατσισμός εναντίον των μεταναστών της εποχής.

Όλα ξεκίνησαν το ζεστό Σαββατοκύριακο της 1ης Αυγούστου 1918. 
 Το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων μεταναστών του Τορόντο -οι πιο βίαιες ταραχές στην ιστορία της πόλης- καταγράφηκε από τον Τύπο της εποχής ως «Τoronto troubles». 
Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει έναν αιώνα μετά ασαφής, αν και σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μεταξύ των νεκρών ήταν 29 γυναίκες και 6 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ήταν εκατοντάδες. 
Την 1η Αυγούστου 1918 ένας ανάπηρος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Claude Cludernay, ενώ βρισκόταν στο ελληνικής ιδιοκτησίας White City Café, στο Τορόντο, επιτέθηκε μεθυσμένος σε έναν σερβιτόρο ο οποίος τελικά κατάφερε να τον διώξει από το μαγαζί και να καλέσει την αστυνομία. Το γεγονός αυτό, παρότι ασήμαντο, προκάλεσε  οργή εναντίον των Ελλήνων μεταναστών, και την επόμενη μέρα, ένα άγριο πλήθος, (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 50.000 άτομα, στρατιώτες και πολίτες), με επικεφαλής 150 βετεράνους του πολέμου, που συνεχιζόταν ακόμα, άρχισε να καταστρέφει και να λεηλατεί με απίστευτο μένος τις ελληνικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Παρά το γεγονός ότι, άνθρωποι και μαγαζιά ήταν στο έλεός τους, οι αστυνομικοί παρέμειναν θεατές.