Κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες πιστεύουν ότι η "αξιολόγηση" έχει στόχο την Αξιοκρατία και την ανάδειξη των ικανότερων και των άριστων.
"Είναι άδικο να είμαστε όλοι ίδιοι και να μην ξεχωρίζουν οι καλύτεροι και οι αποδοτικότεροι" είναι το επιχείρημα αυτών που έχουν αυταπάτες για το σκοπό και τους στόχους της "αξιολόγησης".
Όμως, οι βαθμολογίες που βάζουν οι αξιολογητές, όσο αντικειμενικές και δίκαιες κι`αν είναι, μπορούν να αλλάζουν με τη "βούλα" του νόμου!
Και όταν ο νόμος...γίνεται πράξη, αναγκαστικά τελειώνουν και οι αυταπάτες.
Η "Αγωνιστική Ενότητα Ανατροπής" του Νοσοκομείου Άρτας, ενημερώνει:
Αυτές τις μέρες μοιράζονται από το γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου οι τελικές εκθέσεις «αξιολόγησης» για το 2016, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του ν.4369/2016, του νόμου δηλαδή της νέας «αξιολόγησης».
Υποτίθεται ότι αυτή η
Επιτροπή, με βάση και τα λεγόμενα των κυβερνητικών εκπροσώπων, τόσο στο
συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στην διοίκηση, είχε θεσμοθετηθεί στον νόμο
για την «αξιολόγηση», προκειμένου να μπορούν οι αξιολογούμενοι να
προσφεύγουν σε αυτή για να δικαιώνονται τάχα.
Ως παράταξη από την αρχή
είχαμε εξηγήσει ότι αυτή η Επιτροπή θα λειτουργήσει, όπως και
λειτούργησε: αυστηρά για την υλοποίηση των στόχων της περίφημης
«αξιολόγησης», δηλαδή της δημιουργίας ενός «μικρού επιτελικού κράτους»
και θα είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και της Διοίκησης, προκειμένου
να βρεθούν όσο γίνεται πιο πολλοί «κακοί» υπάλληλοι κι όσο λιγότερο «καλοί» υπάλληλοι.
Κι έτσι έγινε συναδέλφισσες και συνάδελφοι!
Με πράξη της Επιτροπής του Μαρτίου του 2018 (!!!), που έρχεται στα χέρια μας τον Αύγουστο του 2018 (γιατί άραγε τόση καθυστέρηση; 5 μήνες;
μήπως για να έχει «τελειώσει» η φετινή «αξιολόγηση»;), μαθαίνουμε
συνάδελφοι ότι σχεδόν το 100% των εργαζόμενων που «αξιολογήθηκαν» από
τους αξιολογητές Α και Β με συγκεκριμένη βαθμολογία (πάνω από 9) για το
2016, δεν έχει πλέον αυτή τη βαθμολογία! Έρχεται μια Επιτροπή τριών «στελεχών» της Δημόσιας Διοίκησης και αυθαίρετα, με εισήγηση δυο προτάσεων, κάνει την βαθμολογία αυτή 8,9! Τόσο καλά! Τόσο δημοκρατικά!
Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις τις οποίες μάλλον θα αργήσουμε να τις μάθουμε! Και το έργο θα έχει και συνέχεια, καθώς υπάρχει και δεύτερη Επιτροπή σε ανώτερο επίπεδο με βάση το νόμο, η οποία μπορεί επίσης να αλλάξει βαθμολογίες!
Έρχεται λοιπόν η πραγματική ζωή αμείλικτα και καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα για την «αξιολόγηση». Έτσι:
1) Είναι προφανές ότι η «αξιολόγηση» δεν γίνεται για να βρούμε ποιος είναι καλός και ποιος όχι, αφού μπορεί μια Επιτροπή να αλλάξει βαθμολογίες χωρίς καν να γνωρίζει ούτε τον εργαζόμενο, ούτε το αντικείμενο εργασίας του, ούτε το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας.
2) Με πετσοκομμένες τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς λειτουργίας, με εκμηδενισμένες τις προσλήψεις, χωρίς καθηκοντολόγιο στη δουλειά, χωρίς διαδικασίες κρίσεων
για την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης αλλά με μόνιμα
«τοποθετημένους» διευθυντές – προϊσταμένους – διοικήσεις που
«αξιολογούν» όλους τους υπόλοιπους, με μισθολόγιο που έχει φτάσει τα επιδόματα ευθύνης να είναι ο μισός μισθός, είναι «εύκολο» για μια επιτροπή αλλά τρομερά επικίνδυνο
για εμάς και τη δουλειά μας, να μειώνει βαθμούς, να αποφασίζει για
εμάς, να «προφυλάσσει» τον εαυτό της για το μέλλον καθώς δεν θα υπάρχει
κανένας καλύτερος από αυτή για να κριθεί για προϊστάμενος ή διευθυντής,
αφού θα έχει χαμηλή βαθμολογία!
3) Τα αντίστοιχα ποσοστά «ανεπαρκών, μέτριων, καλών, άριστων» εργαζόμενων μπορεί να μας απαντήσει η κυβέρνηση πώς καθορίζονται και ποια είναι; Γιατί είναι πλέον προφανές ότι υπάρχουν, απλά αυτή τη φορά δεν είναι καθαρογραμμένα στο νόμο! Αλλιώς δεν θα μπορούσε να ισχύει και η προφορική σύσταση προς τους αξιολογητές Α για την φετινή χρονιά, που συμπυκνώνεται στο «προσέξτε να μην βάζετε μεγάλους βαθμούς»! Αλλιώς δεν θα μπορούσε να ισχύει η μείωση της βαθμολογίας για την περσινή «αξιολόγηση»!
Τελικά αυτό το 15% του νόμου του Μητσοτάκη, μήπως είναι πολύ μεγαλύτερο τώρα; Μήπως είναι και πιο ευέλικτο; Μήπως ανάλογα με τις εντολές τις τρόικας θα μπορούσαν ολόκληρα τμήματα κι ολόκληροι κλάδοι εργαζόμενων να θεωρηθούν «ανεπαρκείς» και «κακοί» και να οδηγηθούν στην έξοδο;
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εμείς από το 2014, σας καλούσαμε και σας καλούμε να αντιταχθούμε σε αυτές τις πολιτικές διάλυσης του Δημοσίου! Σας καλούμε να παλέψουμε και να υπερασπίσουμε τη δουλειά μας, τις θέσεις εργασίας μας, τις ζωές μας!
Και σήμερα και τώρα, σας καλούμε να συμμετέχουμε όλες και όλοι στον αγώνα αυτό απέναντι
στις πολιτικές που μας τσακίζουν τις ζωές μας! Οι αυταπάτες διαλύθηκαν!
Τα μνημόνια και ο νεοφιλελευθερισμός είναι εδώ και μας χτυπάνε πιο
δυνατά από ποτέ την πόρτα!
Αυτή η «αξιολόγηση» δεν έχει καμία νομιμοποίηση: ηθική, νομική, συνδικαλιστική! Αυτή η «αξιολόγηση» δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων!
Γι’ αυτό κι αυτή η αξιολόγηση ΔΕΝ θα περάσει!