Σελίδες

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

6 Αυγούστου 1945: Ώρα μηδέν για τη Χιροσίμα – Ώρα μηδέν για την ανθρωπότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ατομικη βομβα χιροσιμα  Σαν χθές, 6 Αυγούστου του 1945,  η Γη σκοτείνιαζε από το θάνατο και την καταστροφή, που σκόρπιζε η πρώτη ατομική βόμβα, η οποία έπεφτε στη Χιροσίμα.
 Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, μία ακόμη βόμβα έσπερνε τον όλεθρο στο Ναγκασάκι.
Βόμβες θανάτου, τρόμου και αρρώστιας, που έπληξαν την ανθρωπότητα, αφήνοντάς της ανεξίτηλα σημάδια, που δεν έσβησαν μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία, το κεφάλαιο του «πυρηνικού τρόμου», ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει ακόμα και θα μένει ανοιχτό όσο θα υφίστανται οι λόγοι που οδήγησαν τους δολοφόνους στο έγκλημα τους.   
*Το κείμενο είναι από τον imerodromos.gr

Δείτε στη συνέχεια σ` ένα μοναδικό βίντεο τη Χιροσίμα πριν από την ατομική βόμβα.

Στις 6 Αυγούστου του 1945 συνέβη μια ασύλληπτη καταστροφή. Οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαϋλώθηκαν. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες. Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι.

Όλοι έχουμε δει τις εικόνες καταστροφής. Την πόλη που κάηκε, τους ανθρώπους που επέζησαν.

Όμως, πέρυσι το Μουσείο Ειρήνης στη Χιροσίμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την πόλη όπως αυτή ήταν πριν από τη βόμβα.

Πρόκειται για ένα φιλμ που αποκαταστάθηκε ψηφιακά και απεικονίζει μια φυσιολογική ημέρα στην πανέμορφη πόλη, στα χρόνια της ειρήνης, δέκα χρόνια πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υλικό είναι του 1936, και σε αυτό το βίντεο των τριών λεπτών βλέπουμε τις ανθισμένες κερασιές στο κέντρο της πόλης, γυναίκες με κιμονό να διασχίζουν το δρόμο, αυτοκίνητα και τραμ να κινούνται στους ρυθμούς μιας ζωντανής πόλης.

Όπως έγινε γνωστό, το υπέροχο φιλμ, το οποίο «τραβήχτηκε» από τον Genjiro Kawasaki, το ανακάλυψε το Μουσείο Ειρήνης που ιδρύθηκε το 1955 και ξόδεψε το ποσό των 7.944 δολαρίων για την αποκατάσταση του φιλμ σύμφωνα με τους Japan Times.