Σελίδες

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Η εργασιακή ανασφάλεια χτυπά την καρδιά.

emfragma-miokardiou  Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία, όμως μια νέα μελέτη έρχεται να τις αποτυπώσει, καταγράφοντας πως η ανεργία και οι περικοπές μισθού φαίνεται να αυξάνουν δραστικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και για την απώλεια ζωών.
«Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας τους εισοδήματος – δηλαδή εκείνα τα άτομα που έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη διακύμανση – είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου κατά την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με όσους είχαν βιώσει τις λιγότερες διακυμάνσεις στο εισόδημά τους» δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Tali Elfassy.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα με τα πιο ασταθή εισοδήματα την δεκαπενταετία 1990-2005 διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και ήταν 78% πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με τους ανθρώπους με πιο σταθερά εισοδήματα.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που υπέστησαν δύο ή περισσότερες φορές απώλεια εισοδήματος κατά την ίδια περίοδο ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και επιπρόσθετα είχαν 92% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταθερό εισόδημα.
Εντούτοις και σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, η μελέτη – στην οποία συμμετείχαν 4.000 άνθρωποι που το 1990 ήταν από 23 έως και 35 ετών -, παρότι κατέγραφε σαφείς συσχετισμούς, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε αποδείξεις.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ασταθές εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά την υγεία ενός ανθρώπου με διαφορετικούς τρόπους, επιμένει από την πλευρά της η πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Kentucky και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Donna Arnett.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την ειδικό, όσοι βιώνουν έντονο στρες τείνουν να εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη φλεγμονή εξαιτίας της παρατεταμένης παραγωγής κορτιζόλης – γνωστή και ως «η ορμόνη του στρες». Επιπλέον, η ικανότητα επεξεργασίας του σακχάρου στο αίμα επίσης παρεμποδίζεται.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική αδυναμία προκαλεί ντόμινο πρακτικών προβλημάτων. «Για παράδειγμα, αδυναμία ιατρικής παρακολούθησης και πρόσβασης στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή για οικονομικούς λόγους. Επιπλέον, κατά κανόνα, η υγιεινή διατροφή είναι πιο ακριβή» σημειώνει η Donna Arnett.