Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Δεν είναι αργία...



Δίσκος: Οι προστάτες
Μουσική: Θωμάς Μπακαλάκος 
Στίχοι: Θωμάς Μπακαλάκος 
Copyright: 1979 
Δισκογραφική εταιρία: Minos 

Πρώτη του Μάη και πως (πρώτη του Μάη) 
τους εργάτες ξεσηκώνεις. 
Πρώτη του Μάη και πως (πρώτη του Μάη)
 φως της εργατιάς θαμπώνεις. 

 Παλεύει η εργατιά (πρώτη του Μάη). 

Δεν είναι αργία, είν' απεργία, παλεύει η εργατιά.
 


  Το τραγούδι γράφτηκε από τον Ralph Chaplin to 1915, αλλά έμεινε στην ιστορία από την ερμηνεία του Pete Seeger. Ήταν στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι, πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης από τα νιάτα του, υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Almanac Singers (μαζί με τον Woody Guthrie) και των Weavers.
 Γεννημένος το 1919, ο Σιγκερ, ήταν ο τραγουδιστής των εργατών και των σωματείων, ταγμένος με τη μουσική του στην υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής. Για τον Pete Seeger, η φολκ μουσική ήταν συνυφασμένη με την έννοια της κοινότητας και η έννοια της κοινότητας ήταν συνυφασμένη με την έννοια της πολιτικής δράσης. Η μουσική για τον Σίγκερ ήταν πολιτική πράξη.

Μια θέση ξεχωριστή στην ιστορία της μουσικής και στην καρδιά της εργατικής τάξης των ΗΠΑ κατέχει ο θρυλικός Αμερικανός κομμουνιστής τραγουδοποιός Γούντι Γκάθρι, ο ανυπότακτος ταλαντούχος καλλιτέχνης, που με τους στίχους του και τη μουσική του, σ’ όλη του τη ζωή στάθηκε στο πλευρό των κοινωνικά αδικημένων, καταγγέλλοντας πλευρές ενός απάνθρωπου συστήματος ταξικής ανισότητας και εκμετάλλευσης.
 Το τραγούδι γράφτηκε για να τιμήσει όσους εργάτες έχασαν τη ζωή τους στις αρχές του 20ου αιώνα.