Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου 1945, υψώθηκε η Κόκκινη Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ.




Στις 30 Απριλίου 1945 ο επιλοχίας Μιχαήλ Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μελίτων Κανταρία του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.

 
Η φωτογραφία του Γιεβγένι Χαλντέι, με την έπαρση της σοβιετικής σημαίας στο κτίριο του Ράιχσταγκ, πάνω από το βομβαρδισμένο Βερολίνο, θεωρείται από τις πλέον ιστορικές φωτογραφίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο φωτογραφικό ντοκουμέντο τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά και αποτελεί αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος.
Το βράδυ της 30ης Απριλίου 1945, μία ομάδα ανδρών του Σοβιετικού στρατού με επικεφαλής τον επιλοχία Ιβάνοφ ύψωσε την πρώτη σημαία πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.

Ο Ιβάνοφ τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών, στην προσπάθειά της ομάδας να ανέβει στο κτίριο.

Την αποστολή ολοκλήρωσαν οι δύο σύντροφοί του, ο επιλοχίας Μιχαήλ Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μελίτων Κανταρία.
Τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να μάχονται μέσα στο Βερολίνο, ωστόσο η σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της γερμανικής Βουλής, σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη
Στις 2 Μαΐου οι υπερασπιστές του Ράιχσταγκ παραδόθηκαν, μαζί με την πλήρη παράδοση της Φρουράς του Βερολίνου.
Περισσότεροι από 70.000 Γερμανοί στρατιώτες και αξιωματικοί συνελήφθησαν.
Η σημαία της Νίκης έγινε το επίσημο σύμβολο της νίκης του σοβιετικού λαού και των ενόπλων δυνάμεών του επί της ναζιστικής Γερμανίας.