Σελίδες

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους Σύρους από την πλ. Συντάγματος

Λίγες ώρες αργότερα, συνεργεία του δήμου επιχειρούσαν να μαζέψουν τις στοίβες τις κουβέρτες, τα σλίπινγκ μπαγκ, τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα που δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους οι Σύροι, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο έγινε η επιχείρηση.
«Η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την επιχείρηση που διεξήχθη τα ξημερώματα στην πλατεία Συντάγματος για την απομάκρυνση των Σύρων, οι οποίοι παρέμεναν εκεί για εβδομάδες.
«Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.


Σύμφωνα με ενημέρωση μέλους της Συνέλευσης Αλληλεγγύης, «πενήντα ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά και έξι γυναίκες, σπρώχθηκαν στις κλούβες γρήγορα γρήγορα, κάποιοι αλυσοδεμένοι, άλλοι χωρίς παπούτσια γιατί δεν πρόλαβαν να τα φορέσουν. Οδηγήθηκαν στο αλλοδαπών, μερικοί χωρίς τα χαρτιά τους, γιατί τα είχαν μέσα στις τσάντες τους και δεν τους άφησαν να τα πάρουν. ένας χτυπήθηκε και έβγαλε αίμα από το στόμα».
Ένας Σύρος σχολίαζε πως η αστυνομία είναι η ίδια στη Συρία και στην Ελλάδα.
Του Δημήτρη Αγγελίδη

Έντονες πιέσεις το Σαββατοκύριακο
Η πίεση προς τους Σύρους να φύγουν από το Σύνταγμα ήταν έντονη την προηγούμενη εβδομάδα και εντάθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σύροι με το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει ταχύρρυθμη κατάθεση αιτημάτων ασύλου (10 την ημέρα) για τους Σύρους και γρήγορη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως και εξασφάλιση στέγης για όσους την έχουν ανάγκη.
Πολλοί Σύροι δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το Σύνταγμα πριν υπάρξουν τα πρώτα απτά δείγματα υλοποίησης της συμφωνίας και ενώ δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγης. Εκκρεμεί η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Δήμο Αθηναίων, ώστε, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να παραχωρηθεί ξενοδοχείο της Αθήνας για τις ανάγκες στέγασης των Σύρων, πέραν των 22 άστεγων οικογενειών που μεταφέρθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ξενώνες του δήμου. Εκκρεμούν επίσης και δεσμεύσεις της Περιφέρειας και του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη στέγαση.  
Ενδεικτικό της πίεσης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, έδωσε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής για να μιλήσει για υποκίνηση των Σύρων από διακινητές που θέλουν να τινάξουν στον αέρα -όπως είπε- τη διαδικασία ασύλου προκειμένου να μη χάσουν τους πελάτες τους.
Επικαλέστηκε μάλιστα τα λεγόμενα ενός Σύρου, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του. Ο Σύρος κατήγγειλε πως διακινητές «έφεραν νέες οικογένειες στο Σύνταγμα» το Σαββατοκύριακο και πως εξαρχής προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των Σύρων. «Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», είπε, δίνοντας μια πρωτάκουστη μέχρι τώρα διάσταση της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Διότι οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν πως οι πρόσφυγες στρέφονται στους διακινητές ακριβώς επειδή το δόγμα «Ευρώπη Φρούριο» και ο κανονισμός Δουβλίνο 3 δεν τους αφήνουν περιθώρια να διασχίσουν νόμιμα τα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Αυτό που δεν είπε ο κ. Συρίγος είναι ότι, πριν από τους όποιους διακινητές, έχουν φροντίσει να απαξιώσουν το άσυλο ο ίδιος προσωπικά και το ελληνικό κράτος. Γιατί είναι ο ίδιος που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Αθήνα, παρά μόνο λίγες στην επαρχία, και πως δεν υπάρχει η δυνατότητα στέγασης, καθώς είναι πολύ περιορισμένες οι θέσεις σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Μα, γι’ αυτές τις ελλείψεις καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κρίνοντας ότι η μη εξασφάλιση της δυνατότητας ενός πρόσφυγα να βρει εργασία και στέγη συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr
          enikos.gr