Σελίδες

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Έρχεται μείωση συντάξεων με αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών.


sintaxiouxoi 6Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι έτοιμοι για το χειρότερο, καθώς έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το κουαρτέτο των δανειστών θα προχωρήσει σε αξιολογήσεις που προμηνύουν την περαιτέρω καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος.

Έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν μέτρα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μείωση της κρατικής βοήθειας προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει συμφωνηθεί να υπάρχουν κατ' έλασσον (προαπαιτούμενα) μεταξύ άλλων τα εξής:
  1. Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών (στην πράξη σημαίνει μείωση των παροχών).
  2. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους, με βάση το πραγματικό εισόδημα (με την αλλαγή αυτή σκοπείται, βέβαια, η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ).
  3. Καθορισμός της διαδικασίας για καθολική ενοποίηση όλων των Ταμείων (σε πρώτη φάση μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, αλλά είναι βέβαιο ότι οι ενοποιήσεις φέρνουν προς τα κάτω εξίσωση των παροχών, αφού τα συγχωνευόμενα Ταμεία μειώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, ώστε όλοι να εξισωθούν στις χαμηλότερες δυνατές παροχές).
  4. Κατάργηση μέχρι την 31η Οκτωβρίου όλων των περιττών φόρων υπέρ τρίτων που πηγαίνουν σε ασφαλιστικά ταμεία (το σύστημα έτσι θα απολέσει περί το 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που για να εξοικονομηθεί θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις).
  5. Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία (άρα οι αγρότες θα δουν να αυξάνεται δραματικά το ασφάλιστρο που καταβάλλουν στον ΟΓΑ).
  6. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.
  7. Ενοποίηση τον Δεκέμβριο όλων των Ταμείων (κύριων και επικουρικών) σε μία ενιαία οντότητα.
Πηγή: efsyn.gr