Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Βροχή προσλήψεων»... (και) από τον Βερναρδάκη!

του Ανδρέα Μακρή

Ανέκδοτο κοντεύει να καταντήσει η αγωνιώδης προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να σέρνουν το χορό των προσλήψεων(!) στο χώρο της Υγείας. 
Βέβαια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός «κρατάει» για τον εαυτό του το ρόλο του πρώτου χορευτή αφού δεν χάνει ευκαιρία να «μοιράζει» προσλήψεις στα Νοσοκομεία: Πότε 10.000, πότε 4.000 και …πάει λέγοντας. Ακολουθούν οι τακτικές εξαγγελίες των υπουργών της Υγείας που σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους…όλο και κάτι ανακοινώνουν.
Είναι τέτοια η επικοινωνιακή καταιγίδα ώστε να διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι τα Νοσοκομεία δεν προλαβαίνουν να υποδέχονται νέο προσωπικό.

Σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα στο χώρο της Δημόσιας υγείας, στρατεύεται τώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σε σημερινή του συνέντευξη επαναλαμβάνει τις Πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες για…. τη βροχή των προσλήψεων που απειλεί να πλημμυρίσει τα Νοσοκομεία! Υποστηρίζει και αυτός με τη σειρά του ότι ο αριθμός των προσλήψεων θα φτάσει τις 10.000. 
Βέβαια, οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν αποδειχτεί… απλά πυροτεχνήματα Δείτε εδώ: Αλήθειες και ψέματα για τις προσλήψεις στην Υγεία (βίντεο) αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Απογραφής Δημόσιων Υπαλλήλων, το 2015 έγιναν μόνο 382 προσλήψεις – μεταφορές μόνιμων υπαλλήλων στους φορείς του υπουργείου Υγείας και 2758 αποχωρήσεις, ενώ το 9μηνο του 2016 έγιναν 960 προσλήψεις και 1071 αποχωρήσεις.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.000 κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο σύστημα Υγείας ενώ το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους τους τελευταίους 20 μήνες. Επίσης, 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και αναμένεται τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς να ασκήσουν το δικαίωμα τους μέσα στο έτος 2017.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι η Κυβέρνηση βαφτίζει «προσλήψεις» όλη τη γκάμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας: Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για κοινωφελή εργασία και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέχρι τους επικουρικούς, τους συμβασιούχους κ.τ.λ. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να σταθεί όρθιο, να λειτουργήσει και να προσφέρει επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον πολίτη, ένα σύστημα χωρίς μόνιμους εργαζόμενους.
Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που προσέρχονται στα Νοσοκομεία δεν εξωραΐζεται, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι υπουργοί. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η υποβάθμιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται μέσα σ` ένα σύστημα που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Ιδιαίτερα όμως κατά τη μνημονιακή περίοδο,  η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού απειλεί να ακυρώσει τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση, ενταγμένη πλήρως στο μνημονιακό στρατόπεδο συνεχίζει και υλοποιεί «κατά γράμμα» τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.
Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά και για όλο το λαό είναι η πάλη για την σωτηρία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την στελέχωση των Δημόσιων δομών με προσωπικό και την κάλυψη των αναγκών τους με χρηματοδότηση. Αυτό προϋποθέτει ρήξη και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που ασκούνται,  προκειμένου να γίνει πράξη η Δημόσια Δωρεάν Υγεία.

  • Ο Ανδρέας Μακρής είναι Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.

πηγή:http://ygeionomikoi.gr