Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ (16/11/2016))


Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Ανδρέας Μακρής, στηλιτεύει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη χώρα μας, τονίζοντας πως -σε συνδυασμό με τα μνημόνια και την αποικοιοποίηση της χώρας- «καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσες αρνητικές εξελίξεις θα δρομολογήσει για τους εργαζομένους, το λαό, την πατρίδα».
Επιπλέον, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη συνεχιζόμενη απαξίωση της δημόσιας υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση, τον εμπαιγμό με τις προσλήψεις στην Υγεία, και αναφερόμενος στην 24ωρη απεργία στις 24 Νοέμβρη τονίζει: «το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση» στον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές, και η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της «θα πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα για την επιτυχία αυτής της απεργίας, μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που εμείς στηρίζουμε: γενικές συνελεύσεις, ζυμώσεις μέσα στους εργαζομένους, περιοδείες, συσκέψεις σωματείων κ.λπ.».

Εκφράζει επιφυλάξεις για μια κλαδική κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι θα υπονομεύσει τις αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων στην Υγεία το προηγούμενο διάστημα. «Πρέπει να μας προβληματίσει», τονίζει, με το δεδομένο ότι είναι γνωστή η ΠΟΕΔΗΝ, «η κυριαρχία του επικοινωνιακού στοιχείου, που δε συμβαδίζει με τη μαζικότητα από τη βάση των εργαζομένων, δε συμβαδίζει με γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, δε συμβαδίζει με συμμετοχή των ιδίων των εργαζομένων σε αυτές τις κινητοποιήσεις, δε συμβαδίζει με συμμετοχή της κοινωνίας για να υπερασπίσει τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει να υποχωρήσει το επικοινωνιακό κομμάτι και να δώσουμε βάρος στη μαζικοποιήση των εργαζομένων».
Σχολιάζοντας τις τακτικές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνει ότι δεν ενημερώνονται οι παρατάξεις της μειοψηφίας για ανακοινώσεις κ.λπ., τονίζει ότι κάποια δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας δε συμβαδίζουν με το συνδικαλιστικό πολιτισμό αλλά και την ιστορία του εργατικού κινήματος (φρασεολογία κ.λπ.). «Και αυτήν τη φρασεολογία, την “αξιοποιεί” ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, όχι στην κατεύθυνση για να μαζικοποιήσει το κίνημα και να διεκδικήσει, αλλά για να πάρει τη θέση του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, τον οποίο αντιγράφει πλήρως. Παράλληλα, παραπλανεί λέγοντας ότι προσλήψεις υπάρχουν, ανάθεση στο ΕΣΥ υπάρχει, οι προϋπολογισμοί είναι επαρκείς για τα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά· και το χειρότερο που κάνει είναι να στηρίζει και να διαδίδει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τη λογική του ευρωμονόδρομου, τη λογική του ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μια λογική που υπερασπίζεται και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ».
«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη και στον παλιό και στο νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, να δουν την προοπτική της ρήξης με την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο, με την αποικιοκρατία, και να αγωνιστούμε προς μια άλλη κατεύθυνση, για την ανατροπή των μνημονίων και όλων όσοι τα υπηρετούν και τα εφαρμόζουν εις βάρος των εργαζομένων και του λαού».

Το βίντεο με την πλήρη τοποθέτηση του Ανδρέα Μακρή:
  

Από την πλευρά του, το έτερος μέλος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και του γενικού αυμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γιώργος Μανουσάκης, τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια «αγιοποίηση» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο» μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονιακού τόξου. Στηλιτεύει και αυτός το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, που εκφράζεται στην ΠΟΕΔΗΝ μέσα από το «Άρμα», αναφερομένος στην πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ (σ.σ.: συμμετείχαν και άλλα σωματεία της Κρήτης), κατά την επίσκεψη Ξανθού. Όπως λέει, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έλαμψαν διά της απουσίας τους στην κινητοποίηση, έλαψαν όμως διά της παρουσίας τους δίπλα στον υπουργό, κατηγορώντας μάλιστα τους συγκεντρωμένους για τη διαδήλωση. «Είναι ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα να γίνονται τέτοια πράγματα», τονίζει.
Όσον αφορά στο επικοινωνικά κομμάτι – στρατηγική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, όπως σημειώνει, «είναι επικίνδυνο, διότι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας περνάει ως γραφικότητα και γελοιοποίηση. Ενώ ημαζικοποίηση του αγώνα και η συλλογική και δυναμική αντίσταση και πάλη στα μνημόνια και σε όλους όσοι τα εφαρμόζουν δεν πρόκειται ποτέ να γελοιοποιηθεί». Τέλος, υπενθυμίζει την κωλοτούμπα του υπουργού Υγείας όσον αφορά στη στάση του στα μνημόνια, υπογραμμίζοντας ότι το 2014 από πλευράς αντικυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι μνημόνια και Υγεία δε συμβαδίζουν, ενώ από κυβερνητική θέση λέει τώρα τα ακριβώς αντίθετα, ότι δηλαδή «μπορεί να κάνουμε και Υγεία μέσα στα μνημόνια».
Το βίντεο με την πλήρη τοποθέτηση του Γιώργου Μανουσάκη: