Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Την Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016, στην Πάτρα: Απεργούμε και διαδηλώνουμε

Eνάντια στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια υγεία        

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ΜΕΤΑ υγειονομικωνΗ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, μαζί με το υπόλοιπο μνημονιακό μπλοκ, συνεχίζει να δίνει τα διαπιστευτήριά της σε τρόικα και δανειστές εφαρμόζοντας σκληρές αντιλαϊκές κι αντεργατικές πολιτικές. Πλήρως μεταλλαγμένη, υλοποιεί με ευλάβεια τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές βαδίζοντας στο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Μάλιστα, θεωρεί δεδομένη όλη την προηγούμενη πολιτική που ασκήθηκε αυτά τα εφτά χρόνια και την ολοκληρώνει ντύνοντάς την με το ιδεολόγημα ότι «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία ματώνει: η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μεταβάλλονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τις νέες μειώσεις και τα νέα φορολογικά βάρη, ενώ η ανεργία καλπάζει. Οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών και το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού μας, που οι αγώνες των εργαζομένων είχαν αποτρέψει, υλοποιούνται τώρα με την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις «ανάγκες» των δανειστών και στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Παράλληλα, σχεδιάζουν νέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με μείωση του κατώτατου μισθού των νέων, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με μείωση των ωρών εργασίας, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο δικαίωμα της απεργίας, ώστε να δημιουργήσουν ακόμα πιο «φτηνούς», κακοπληρωμένους κι «ευέλικτους» εργαζομένους.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με την εφαρμογή της αξιολόγησης δομών και της στοχοθεσίας θα οδηγήσει σε συνένωση – συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, ενώ ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, Παιδεία, Υγεία, θα συνεχίζει να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται με παράλληλη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση.
Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Παρόλο που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δημιουργήσει μία εικόνα ανάτασης της κατάστασης, η ζοφερή πραγματικότητα τη διαψεύδει αμείλικτα.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ κλείνουν και δομές που έχουν απομείνει. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά μας.
Τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Πολλά από αυτά αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά μαζί της γιγαντώνεται και η φαρσοκωμωδία με τις εξαγγελίες προσλήψεων από την κυβέρνηση. Προσλήψεις ακούγονται, εργαζόμενοι δεν έρχονται. Ακόμα και οι ελάχιστοι που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Δεν αποτελούν καν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα δεν αποτελούν τον αριθμό αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων και την χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών .
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εφαρμόζει την περαιτέρω διεύρυνση της ελαστικοποίησης της εργασίας με το επικουρικό προσωπικό, με τις συμβάσεις έργου (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τα μπλοκάκια, τα πεντάμηνα και την κοινωφελή εργασία, ενώ με τις σχεδιαζόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) θα οδηγήσει έναν αριθμό ήδη εργαζομένων στην απόλυση, οριστικοποιώντας τον εργασιακό μεσαίωνα στα νοσοκομεία.
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ΜΕΤΑ υγειονομικωνΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει ότι η πάλη για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών. Χρειάζεται οργάνωση των επιμέρους κινητοποιήσεων των σωματείων και συντονισμός τους με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία και τοπικούς φορείς για την στήριξη των δομών υγείας και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016:
Διεκδικούμε:
  • Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
  • Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας, καμία κλινική, κανένα κέντρο υγείας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι υπάρχουσες δομές.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες.
  • Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία (μπλοκάκια, κοινωφελής εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ.).
  • Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις θέσεις.
  • Σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών.
Συμμετέχουμε μαζικά την Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και στην πορεία
από το ΓΝ Αγ. Ανδρέας προς τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου
Κλιμακώνουμε τον αγώνα,
με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των Υγειονομικών
στη μεγάλη απεργία, στις 24 Νοέμβρη 2016
Η Γραμματεία του ΜΕΤΑ Υγειονομικών