Σελίδες

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τί θα γίνει με τις 850 θέσεις της προκήρυξης του ΟΑΕΔ που έμειναν κενές;


Είχαμε γράψει (εδώ) ότι οι επιτυχόντες για τις 4.000 θέσεις ετήσιων συμβάσεων του ΟΑΕΔ στα Νοσοκομεία και σε φορείς του υπουργείου Υγείας είναι 3.150, δηλαδή έμειναν 850 θέσεις κενές. Αυτό οφείλεται στο ότι τέθηκε ως προαπαιτούμενο για την υποβολή αιτήσεων η 12μηνη εγγραφή στα αρχεία ανέργων του ΟΑΕΔ, κάτι που είχαμε επισημάνει ότι αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για πολλούς υποψηφίους, ιδιαίτερα των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ.
Το υπουργείο υγείας επίσημα δεν έχει πάρει καμιά δημόσια θέση για το θέμα των 850 κενών θέσεων. Αυτά που λέγονται off-the-record είναι ότι έγινε υπερεκτίμηση για το πόσοι είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρόνια άνεργοι, ειδικά στις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ, και συζητούνται κυρίως δύο λύσεις για να καλυφθούν οι 850 θέσεις που έμειναν κενές.

Η μία λύση είναι να επαναπροκηρυχτούν οι ίδιες θέσεις από τον ΟΑΕΔ χωρίς να μπει ως προαπαιτούμενο η δωδεκάμηνη εγγραφή στα μητρώα ανέργων. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται η συναίνεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτεί τα προγράμματα. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει ξανά προκήρυξη με προαπαιτούμενο τη δωδεκάμηνη εγγραφή στα μητρώα ανέργων, αλλά να αλλάξουν οι θέσεις και, αντί αυτών που έμειναν κενές (κυρίως των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ), να προκηρυχτούν θέσεις των ειδικοτήτων στις οποίες υπήρξε υπερπλήρωση υποψηφίων (κυρίως στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ).
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν θέση για το τι θα γίνει με τις 850 κενές θέσεις, αφού οι επιτυχόντες των υπόλοιπων θέσεων έχουν ήδη ξεκινήσει να πιάνυν δουλειά στα Νοσοκομεία.
Βεβαίως το συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών δε δέχεται αυτού του είδους τα «μπαλώματα» και συνεχίζει να διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, ενώ εναντιώνεται στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που σταδιακά εξελίσσονται στη βασική επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων.