Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κοινός ο αγώνας εργολαβικών και μονίμων για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και δωρεάν δημόσια υγεία.






Η σημερινή μαζική και μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων στις εργολαβίες ανάγκασε τον Υπ. Υγείας κ. Ξανθό να δεχτεί τελικά την αντιπροσωπεία από ΔΣ σωματείων και εργαζομένων και να αναγνωρίσει ότι οι ρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις. Είχε προηγηθεί επιχείρηση από ΜΑΤ που απέκλεισαν την πόρτα του Υπουργείου και προπηλάκισαν εργαζόμενους και εκπροσώπους σωματείων με αποτέλεσμα την λιποθυμία εργαζόμενης από τον Ευαγγελισμό.

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας υπό το βάρος της κατακραυγής που οδηγεί η εφαρμογή της πολιτική της επιχειρεί να «διαφύγει» δηλώνοντας ότι η ίδια θέλει να τροποποιήσει τα κριτήρια μοριοδότησης αλλά σε αυτή την προσπάθεια στέκεται εμπόδιο το ΑΣΕΠ.

Το κίνημα που γιγαντώνεται πλέον στα Νοσοκομεία για την αποτροπή των απολύσεων ανάγκασε τον Υπ. Υγείας να δηλώσει ότι θα μελετήσει μαζί με το ΑΣΕΠ ρύθμιση που θα επιτρέψει να περιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων. Ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάσημα θα καταθέσει την σχετική ρύθμιση στο Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Αρνήθηκε όμως να  δώσει στους εκπροσώπους των Σωματείων το περιεχόμενο της ακόμα και να περιγράψει τι θα περιέχει.

Ο Υπουργός Υγείας αρνήθηκε επίσης και την πρόταση των Σωματείων να δώσει εντολή να παγώσουν μέχρι τότε οι διαδικασίες των προκηρύξεων που έχουν βγάλει τα Νοσοκομεία για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας.

Από τη συζήτηση μάλιστα φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας  ως ένα επικοινωνιακό όπλο ενώ αδιαφορεί για την διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
 Συγκεκριμένα ο Υπ. Υγείας κ. Ξανθός στην παρατήρηση εργαζομένων ότι μετά το τέλος των ατομικών συμβάσεων απολύονται και στην απαίτηση του εκπροσώπου του ΜΕΤΑ να δοθεί μόνιμη λύση με την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες αυτές». Αντί γι΄ αυτό πρότεινε ουσιαστικά την επιστροφή στις εργολαβίες με πρόσχημα ότι στους σχετικούς διαγωνισμούς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θα δημιουργήσουν εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Είναι προφανές ότι παρά την δήλωση του κ. Ξανθού ότι σκοπεύει να φέρει κάποια ρύθμιση, το τοπίο παραμένει θολό για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αρνείται να παγώσεις τις διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων στα Νοσοκομεία με ορατό τον κίνδυνο οι απολύσεις να γίνουν πραγματικότητα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετά σωματεία από την Αθήνα και την Κρήτη. Από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ εξαγγέλθηκε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη έξω από το Υπουργείο. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και εργαζόμενοι στις εργολαβίες δήλωσαν αποφασισμένοι να συντονίσουν τις δράσεις τους και να εντείνουν τον αγώνα για την αποτροπή των απολύσεων και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.