Σελίδες

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Έμμεση κυβερνητική ομολογία για την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

  Πιο κυνική ομολογία για την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει την οποιαδήποτε οικονομική παροχή (ανθυγιεινό επίδομα) σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, δε θα μπορούσε να υπάρξει από τη διατύπωση που περιέχει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021.
Σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο του μεσοπρόθεσμου, οι παροχές στους εργαζομένους αυτών των κατηγοριών πρέπει να γίνονται αποκλειστικά σε είδος!
Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, μέσω των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης, για «ευθυγράμμιση» της νομοθεσίας για τα επιδόματα των εργαζομένων σε εργασίες ανθυγιεινές και επικίνδυνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το ανθυγιεινό επίδομα κρέμεται από μια κλωστή.

Τα ασφυκτικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις αντεργατικές δεσμεύσεις της, αναδεικνύουν την ανάγκη, έγκαιρα, τα συνδικάτα να κινηθούν συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση.
Δείτε τι αναφέρει (στη σελίδα 42) το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 – 2021 που κατέθεσε τον Μάιο του 2017 η Κυβέρνηση στην τρόικα:
Εξορθολογισμός μη μισθολογικών παροχών
Σε συνδυασμό με την ανωτέρω μεταρρύθμιση, (Μισθολόγιο) έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των μη μισθολογικών παροχών (π.χ. πρόβλεψη περί χορήγησης παροχών που έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας αποκλειστικά και μόνο σε είδος, κάλυψη παροχών που αφορούν σε Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Ι Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης των εργαζομένων, καθώς και σε μειωμένα εισιτήρια και Κάρτες Διαδρομών αποκλειστικά από ίδια συμμετοχή των εργαζομένων, αναμόρφωση του πλαισίου παροχής κινητών, υποχρέωση καταγραφής και κοστολόγησης των μη μισθολογικών παροχών στους προϋπολογισμούς των φορέων) με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και διαφανούς συστήματος παροχών για όλο το Δημόσιο Τομέα.