Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Κάτω τα χέρια απ’ το ανθυγιεινό – Συγκέντρωση 3 Απριλίου


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη 3 Απρίλη και ώρα 11πμ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα) συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΕ-ΠΦΥ, ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ, για το ζήτημα του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα την αξιολόγησή της από τους δανειστές αλλά και το αφήγημά της, για «έξοδο από τα μνημόνια» το καλοκαίρι του 2018, είναι έτοιμη να κόψει το συγκεκριμένο επίδομα. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσει και η «επιτροπή» που συγκροτήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 (μέτρα γ’ αξιολόγησης) και το άρθρο 7 του Ν.4517/2018, και η οποία θα πρέπει να παραδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί και να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2018 και όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι: η περικοπή ειδικοτήτων που ασφαλιστικά εντάσσονται στα ΒΑΕ, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης όσων εξαιρεθούν από την νέα λίστα και η περικοπή του σχετικού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που σήμερα καταβάλλεται σε περίπου 120.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.
ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες διεκδικούν:
1. Κατοχύρωση του ανθυγιεινού επιδόματος – Μη περικοπή του από κανέναν εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα. Επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου.
2. Να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι στη 17μελή «επιτροπή» που συγκροτήθηκε για τη μελέτη του θέματος.