Σελίδες

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ε.Ν.Ε. ...αντί Χουλιαράκη

  Τουλάχιστον έκπληξη, κι όχι θετική, προκαλούν οι προτάσεις της ΕΝΕ (εδώ) προς την επιτροπή που «εξετάζει» και «μεταρρυθμίζει» τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα με την ηγεσία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, το ύψος του ανθυγιεινού επιδόματος πρέπει να καθοριστεί με βάση τη δημοσιονομική παράμετρο και να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια υπερβολικής διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος, η οποία πιθανόν να οδηγήσει στην καταβολή χαμηλότερου επιδόματος σε περισσότερους εργαζόμενους.
 
Ειδικότερα για τους νοσηλευτές, τα δικαιώματα των οποίων (υποτίθεται πως) εκπροσωπεί, προτείνει να διατηρηθεί ή ακόμη και να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες! Ούτε κουβέντα, όμως, για το γεγονός ότι το ανθυγιεινό επίδομα έχει ήδη μειωθεί κατακόρυφα, σε ποσοστό πάνω από 50%, από τις ρυθμίσεις των μνημονιακών μισθολογίων.
Φαίνεται πως η ΕΝΕ έχει αποδεχτεί a priori το αντικοινωνικό-αντεργατικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές, γι’ αυτό καθορίζει τις προτάσεις της με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων νοσηλευτών.
Άραγε, η πρόταση αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά του επιδόματος στα προ μνημονίου επίπεδα, καθώς και η χορήγησή του με διαβάθμιση σε όλους τους κλάδους που το δικαιούνται, βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία της ΕΝΕ ή μήπως την θεωρεί εξωπραγματική διότι… παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες; Το δε «αίτημα» να μην επεκταθεί «υπερβολικά» το επίδομα σε άλλους κλάδους εργαζομένων στην υγεία, διότι αυτό θα οδηγήσει (κατά τη γνώμη της ΕΝΕ) σε περιορισμό στους υπόλοιπους, έχει άραγε καμιά σχέση με την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων των νοσοκομείων ή οδηγεί εντέλει σε συναδελφικό κανιβαλισμό και καταστάσεις «ο θάνατός σου – η ζωή μου»;
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να προβλέψει κανείς ότι τέτοιες ανακοινώσεις, τις οποίες κάλλιστα θα μπορούσε να συνυπογράψει κι ο κ. Χουλιαράκης, θα αξιοποιηθούν δεόντως από την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών όχι μόνο για να βάλει φρένο σε όποια νέα διεκδίκηση, αλλά και για να περικόψει το ανθυγιεινό με μεγαλύτερη άνεση στους υφιστάμενους κλάδους και ειδικότητες.
Βεβαίως, η ηγεσία της ΕΝΕ μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες… διεκδικήσεις. Δεν ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη περίοδο, επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ήταν μια από τις ελάχιστες οργανώσεις που καλούσαν τους νοσηλευτές να συμμετέχουν στην αξιολόγηση Μητσοτάκη.
Μετά από όλα αυτά, αναρωτιόμαστε: Ποιο νέο κατόρθωμα ετοιμάζει γα το μέλλον η ηγεσία της ΕΝΕ;