Σελίδες

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Με εντολή οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση σε ΚΥ, Νοσοκομεία και ιδιώτες.

  Κυκλοφόρησε εγκύκλιος του Υπ. Υγείας με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες που θα ακολουθούν οι οικογενειακοί γιατροί για την παραπομπή των ασφαλισμένων στα Κέντρα υγείας, σε δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο “ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο”.

Η εγκύκλιος καθορίζει ότι “Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.”
Με βάση την εγκύκλιο καθορίζονται τρεις (3) κατηγορίες παραπομπών:
 η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
 η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, 
 η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
Ο οικογενειακός γιατρός συμπληρώνει έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή που φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντας ιατρού και περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, του οικογενειακού ιατρού την διάγνωση και τα στοιχεία παραπομπής.
Τέλος η εγκύκλιος καθορίζει επίσης την διαδικασία που ακολουθείτε για το κλείσιμο των ραντεβού κατά προτεραιότητα στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.
Είναι προφανές ότι η τήρηση της εγκυκλίου, ιδιαίτερα όταν οι ΤΟΜΥ είναι στον “αέρα” και οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας υπολειτουργούν το μόνο που θα επιφέρει είναι να θέσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα.
Δείτε την εγκύκλιο εδώ