Σελίδες

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

12 Μαϊου: Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό απαιτεί: 
Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαγγελματική και μισθολογική αναβάθμιση.
nosileftes  Μετά από οκτώ έτη μνημονίων, το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας μας είναι αποδεκατισμένο, υποβαθμισμένο και απαξιωμένο εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται πιστά και από τη σημερινή κυβέρνηση. 
Τα εξοντωτικά πλήγματα που δέχτηκαν και δέχονται οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία από την πολιτική των μνημονίων, δεν άφησαν αλώβητο ούτε το νοσηλευτικό κλάδο.
Παρ’ όλα αυτά, οι νοσηλεύτριες κι οι νοσηλευτές, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, συμβάλλουν αποφασιστικά στο να κρατηθεί όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συνεχίζουν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, όπου κι αν εργάζονται, να προσφέρουν εξειδικευμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, έχοντας ως επίκεντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο.

Μια σειρά από προβλήματα που απαιτούσαν παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στην επαγγελματική αναβάθμιση κατηγοριών προσωπικού που εργάζονται στη νοσηλευτική υπηρεσία, παραμένουν άλυτα:
– Το νοσηλευτικό προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ασκεί επί χρόνια καθήκοντα πολλαπλά και ανώτερης κατηγορίας στη συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, λόγω της υποστελέχωσης. Όμως μες στο σχέδιο νόμου δε θεσμοθετείται τίποτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Επιπλέον, το αίτημα για εκπαιδευτική αναβάθμιση με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) και με ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών, όπως έχει γίνει στο παρελθόν για άλλες επαγγελματικές ομάδες, δεν αντιμετωπίζεται, παρότι θα οδηγούσε στην επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση αυτής της κατηγορίας προσωπικού.
– Μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται καμία μισθολογική αναβάθμιση αυτού του προσωπικού, αν κι υποχρεώνεται να ασκεί αυξημένα καθήκοντα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, ενδεικτικά, με προώθηση σε αυξημένα μισθολογικά κλιμάκια. Τα ζητήματα αυτά αφορούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες που εργάζονται στα νοσοκομεία και, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, ασκούν καθήκοντα ανώτερων κατηγοριών (π.χ. παρασκευαστές, χειριστές εμφανιστές κ.ά.)
– Το Υπ. Υγείας μιλά για αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του νοσηλευτικού κλάδου, όμως την ίδια ώρα συνεχίζει να προσλαμβάνει στις νέες προκηρύξεις ανειδίκευτους εργαζομένους (ΥΕ βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, δηλ. μεταφορείς ασθενών και βοηθούς θαλάμων) για να στελεχώσουν τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, μια υπηρεσία που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση για να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα αυτό. Την ίδια ώρα, χιλιάδες απόφοιτοι σχολών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βιώνουν σκληρά την ανεργία. Αναρωτιόμαστε, έτσι αντιλαμβάνεται το Υπ. Υγείας την ενίσχυση και αναβάθμιση της νοσηλευτικής υπηρεσίας;
– Ταυτόχρονα, απαιτείται παρέμβαση στο θέμα των νοσηλευτικών ειδικοτήτων (κριτήρια για την προσέγγισή τους, επιτροπές κλπ) και μισθολογική-βαθμολογική επιβράβευση όσων με κόπο τις έχουν αποκτήσει.
Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε επανειλημμένα αγωνιστεί και διεκδικήσει συγκεκριμένα αιτήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό:
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Τήρηση των διεθνών αναλογιών στη στελέχωση τμημάτων κι υπηρεσιών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Σύγχρονο σύστημα επιλογής υπηρεσιακών στελεχών με βάση τα προσόντα και την εμπειρία, όχι κομματικές και ρουσφετολογικές τοποθετήσεις που έκαναν μέχρι χθες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
• Επαναφορά άμεσα του ωραρίου στις επτάμισι ώρες, με στόχο την περαιτέρω μείωσή του και τη δημιουργία τέταρτης βάρδιας.
• Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.
• Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης, με την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν δραματικά τις συντάξεις και αυξάνουν θεαματικά τα όρια ηλικίας.
• Εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κυκλικό ωράριο, με στόχο ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα εργασίας, χτύπημα των αυθαιρεσιών από αρκετές διευθύνσεις νοσηλευτικής.
• Αύξηση του ωρομισθίου για νυκτερινά – Κυριακές – αργίες, με προοπτική το διπλασιασμό του.
• Άμεση εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια (μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων κλπ).
• Διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολογίου, παροχή νομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις άδικες επιθέσεις που δέχονται.
• Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εκπαίδευσης, για να σταματήσει η πολυδιάσπαση του κλάδου. Ένα επίπεδο σπουδών νοσηλευτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ουσιαστική αναβάθμισή του. Εκπαιδευτική αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού μέσης εκπαίδευσης με πολυετή προϋπηρεσία σε καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις) και ταυτόχρονη αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών.
• Δημιουργία δομών εκπαίδευσης για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (μεταφορείς ασθενών, βοηθούς θαλάμου) και σταδιακή κατάργηση της κατηγορίας ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με ένταξη των νυν εργαζόμενων στη ΔΕ βαθμίδα (όσων κατέχουν τα τυπικά προσόντα).
• Οργάνωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης από τα νοσοκομεία και το Υπ. Υγείας, και όχι από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
• Αλλαγή στον τρόπο εκλογής και εκπροσώπησης των νοσηλευτών στην επαγγελματική τους ένωση. Ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία της ΕΝΕ.
• Μισθολογική αναβάθμιση του προσωπικού του ΕΣΥ που υποχρεώνεται να ασκεί καθήκοντα ανώτερης κατηγορίας, με προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.
• Αναβάθμιση του θεσμού των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, με αντικειμενικά κριτήρια για την προσέγγισή τους και μισθολογική – βαθμολογική αναγνώριση τους.
Καλούμε το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να μην ακολουθήσει το δρόμο των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, στον οποίο το οδηγεί έντεχνα η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων που ακολουθούνται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή.
Καλούμε το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ να συνεχίσει και να εντείνει τους αγώνες, ενωμένο μαζί με τους άλλους εργαζομένους, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν.

* Το κείμενο  κατατέθηκε από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία στο 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (Φεβρουάριος 2018)