ΟΙ ΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
ΜΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΗΠΑ και ΕΕ αξιοποιούν στο έπακρο την πολιτική του προσωποπαγούς καθεστώτος Γιανουκόβιτς της Ουκρανίας για να ενθαρρύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις σε ένα μέρος του πληθυσμού του Κιέβου και κυρίως της Δυτικής Ουκρανίας, οι οποίες προέρχονται από τα φιλοδυτικά και καθολικά λαϊκά στρώματα αλλά και για να κλιμακώσουν τις ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά της Ουκρανίας.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ ευνοούν ανοιχτά μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ απειλούν ωμά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία μοιάζει να επαναφέρει τις χειρότερες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ κινδυνεύει να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμηση ανάμεσα στο δυτικό και το ρωσόφιλο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναβιώνοντας ένα νέο πιο επώδυνο τείχος στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν συνεχισθεί η νέα ψυχροπολεμική στάση της Δύσης, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά της Ουκρανικής αντιπαράθεσης, αξιοποιώντας τις πιο ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που εδράζουν κυρίως στη Δυτ. Ουκρανία, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και η ουκραντική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε επικίνδυνη πολεμική σύρραξη, με τη συμμετοχή Δύσης και Ρωσίας.
Αυτές τις ώρες γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι λογικές της ιμπεριαλιστικής βουλιμίας και της ιμπεριαλιστικής επέκτασης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορούν να φέρουν την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου.
Σήμερα γίνονται ακόμα πιο αναγκαίοι οι δρόμοι εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου, ισότιμης συνεργασίας, δημοκρατίας και σοσιαλιστικής προοπτικής ως αναντικατάστατες επιλογές ειρήνης και συνανάπτυξης χωρών και λαών, μακριά από τις επιβουλές, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και του ρώσικου ιμπεριαλισμού.
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ - ΝΕΕΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Για ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στο Κίεβο μιλούν ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης παρά την εκεχειρία, στην οποία είχαν συμφωνήσει Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η ηγεσία της αντιπολίτευσης το προηγούμενο βράδυ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ουκρανική προεδρία αναφέρεται ότι «οι συμμετέχοντες [στη συνάντηση] συμφώνησαν σε εκεχειρία και συνομιλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης».
Η ανακοίνωση καταδεικνύει πως οι αστυνομικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έφοδο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, δεν θα κινηθούν εκ νέου για τη διάλυση της κατασκήνωσης των διαδηλωτών. Παρ' όλες τις προσπάθειες κατευνασμού,
μερίδα της αντιπολίτευσης φέρεται ότι το πρωί της Πέμπτης στην Πλατεία
Ανεξαρτησίας, κυνήγησε δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που οι δεύτερες αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση. "Η επανάληψη των συγκρούσεων στο Μαϊντάν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αποτελεί εσκεμμένη προβοκάτσια της εξουσίας" τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας βρίσκονται στο Κίεβο, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Μετά τα περιστατικά, όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλωτές είχαν επεκταθεί σε τμήμα της πλατείας που
είχε καταλάβει την Τετάρτη η αστυνομία. Στο κέντρο της πλατείας, όπου
τα φλεγόμενα λάστιχα που χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα έκαιγαν καθ'όλη
τη διάρκεια της «τεταμένα ήρεμης» νύχτας και μέχρι το μεσημέρι, παραμένει αρκετός κόσμος.
Οι αναφορές μιλούν για μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά,
ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με φορεία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές,
μικρός αριθμός ενστόλων «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για άλλη μια ημέρα η ουκρανική πρωτεύουσα μετά το βίαιο τέλος της εκεχειρίας. Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντήθηκαν με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μετά τις επαφές που είχαν με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν στον Γιανούκοβιτς μια σειρά κυρώσεων, αλλά και κινήτρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση και να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους του Κιέβου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28»
συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την
Ουκρανία, με τις φωνές για κυρώσεις να έχουν γίνει ισχυρότερες. Οι
υπουργοί του «τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία) πήγαν πριν την συνάντηση στο Κίεβο για να συναντηθούν με τις δύο πλευρές.
Κατά τη διάρκεια των επαφών τους, το Reuters είχε αναφέρει ότι οι τρεις ΥΠΕΞ είχαν ήδη εγκαταλείψει το Κίεβο, επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Το Associated Press ανέφερε ότι η γαλλική πρεσβεία έχει επιβεβαιώσει την ακύρωση της συνάντησης. Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγή στην ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πολωνός ΥΠΕΞ Ραντόσλαβ Σικόρσκι την ώρα εκείνη έγραψε στο twitter πως ο ίδιος είχε επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση βρισκόταν το μεσημέρι σε εξέλιξη.
Νωρίτερα, ο Λορέν Φαμπιούς (Γάλλος ΥΠΕΞ), ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Γερμανός ΥΠΕΞ) και ο Ρ.Σικόρσκι (Πολωνός ΥΠΕΞ) είχαν συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον Αρσένι Γιατσένιουκ και τον Όλεγκ Τιάγκνιμποκ της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα η Βρετανία κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή στο Λονδίνο, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία στο Κίεβο.
ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Στην επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Ουκρανίας φαίνεται πως καταλήγουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη (20/2) και με τις αντιδράσεις για την αιματοχυσία και τους 26 νεκρούς να αυξάνονται, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δηλώνει ότι υπάρχει συναίνεση από τους «28» για την επιβολή κυρώσεων κατά Ουκρανών αξιωματούχων.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
εκφράστηκε επισήμως η ανάγκη να κάνουν οι δύο ηγέτες ό,τι κρίνεται
απαραίτητο για να εξασφαλίσουν ότι η βία στην Ουκρανία δεν θα γίνει
χειρότερη. Ωστόσο, υπογείως οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση τις βίας.
«Τώρα, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να ρίξουν τα δικά τους λάθη στην πόρτα μας» σχολίασε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας κατά προσπαθειών διαμεσολάβησης. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη υπερ-μεσολαβήσει εδώ» τόνισε.
«Τώρα, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να ρίξουν τα δικά τους λάθη στην πόρτα μας» σχολίασε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας κατά προσπαθειών διαμεσολάβησης. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη υπερ-μεσολαβήσει εδώ» τόνισε.
Σε αυτό το εύθραυστο πολιτικά κλίμα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα καθυστερήσει την αποδέσμευση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι την Παρασκευή, επικαλούμενη «τεχνικούς λόγους» για την καθυστέρηση.
Η
ουκρανική αντιπολίτευση και η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το
βλέμμα της στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, καθώς έχουν εκφραστεί
φόβοι ότι εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταστείλει τις
διαδηλώσεις, η Ρωσία θα στείλει στρατό σε ουκρανικό έδαφος.
Εκτάκτως συνεδριάζουν την
Πέμπτη (15:00 ώρα Ελλάδος) οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», για να
αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στο κλίμα εμφυλίου που
επικρατεί στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων.
Το πρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στο Κίεβο υπουργοί Εξωτερικών
της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος
υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προκειμένου να συγκεντρώσουν «τις
τελευταίες πληροφορίες πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες».
Οι τρεις υπουργοί θα συναντηθούν με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πιότρ Σέραφιν «τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών» (στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα) «δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις. Υπάρχει πλήρης ενότητα απόψεων μεταξύ όλων των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ».
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με το Associated Press,
μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη της χώρας να
ταξιδεύουν εντός ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
Σε δηλώσεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε έντονα τις βιαιότητες και κάλεσε την Ουκρανία να μη χρησιμοποιεί βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Κάλεσε τον στρατό να μην εμπλακεί σε μία διαμάχη που θα έπρεπε να επιλυθεί από τους πολίτες και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την αντιπολίτευση.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, ερωτηθείς εάν ο Λευκός Οίκος εξετάζει
το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των υπεύθυνων της βίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ
εξετάζουν το ενδεχόμενο και ότι βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πιθανές κυρώσεις.
Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να δει τη Ρωσία να στηρίζει της προσπάθειες μείωσης της έντασης στην Ουκρανία.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι κλείνει τις πύλες της πρεσβείας της στο Κίεβο,
μετά την εισβολή διαδηλωτών στον χώρο υποδοχής της πρεσβείας. Σε
ανακοίνωσή της, η πρεσβεία τόνισε ότι στόχος της είναι να προφυλάξει το
προσωπικό της πρεσβείας.
Κλειστή στο κοινό και η βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ-ΜΠΑΡΟΖΟ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας την Τετάρτη καταδίκασε την χρήση βίας κατά διαδηλωτών και κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία.
«Εξέφρασε
το σοκ και τον αποτροπιασμό του για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην
Ουκρανία, οι οποίες οδήγησαν σε έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Κάλεσε να μπει άμεσα τέλος στη βία και καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης της πολιτικής κρίσης» ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η πρώτη δόση, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ποσό που σχεδιαζόταν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της φέτος και να στηρίξει το νόμισμά της, είχε εκταμιευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η πρώτη δόση, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ποσό που σχεδιαζόταν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της φέτος και να στηρίξει το νόμισμά της, είχε εκταμιευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η
μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ήλπιζε ότι η δεύτερη δόση θα δινόταν
σύντομα, μέσω της αγοράς ουκρανικών ομολόγων από τη Μόσχα.
«Αναμένουμε ότι τα χρήματα θα δοθούν την Παρασκευή» είπε η ουκρανική πηγή.
ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Από την πλευρά τους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν εκ νέου τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν».
«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν
αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα,
καταστολή... Η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας,
καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς» δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ, η οποία ήταν η πιο συγκρατημένη στο θέμα της επιβολής κυρώσεων, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει στάση μετά τα βίαια επεισόδια.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν» προειδοποίησε ο Ολάντ.
Ο Γάλλος
πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο
στόχος τους» θα αναφερθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς έχει
στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη
οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.
«Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο (Πέμπτη 20/2) στις Βρυξέλλες θα
πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να
επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική
διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Όμως
μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές» πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι
είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και
με την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε
τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο
του Κιέβου, προειδοποιώντας τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς ότι ο κόσμος
παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του.
«Με ανησυχούν βαθύτατα οι σκηνές που βλέπουμε στην Ουκρανία» αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του.
Η βία από
όλες τις πλευρές είναι απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς έχει την
ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να βοηθήσει στην
αποκλιμάκωση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι οι
υπεύθυνοι για τη βία θα τιμωρηθούν.
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία.
«Η
σοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβο φέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο
με μια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτη βία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδα υπουργός.
Η Μπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προς τις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουν τις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογες αντιδράσεις απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονται με ειρηνικό τρόπο».
«Δεν
μπορούμε να ανεχθούμε πλέον τις βιαιότητες κατά του πληθυσμού, ούτε τις
προκλήσεις των εξτρεμιστικών και βίαιων άκρων», υπογράμμισε.
«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία δεν αποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακτα μέτρα», κατέληξε η Μπονίνο.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν
Πλέβνελιεφ καταδίκασε τη χρήση βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την
πολιτική ηγεσία της χώρας «να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεσες
ενέργειες για ειρηνική και δημοκρατική έκβαση από την κρίση».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία μετά τα βίαια επεισόδια.
Έκκληση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Φίλιπ Μπριντλόβ, να αποφευχθεί η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία κατά του ουκρανικού λαού. Ο Μπριντλόβ,
μετά την αντικατάσταση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των
ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε σε συνάντηση με τη νέα ηγεσία του γενικού
επιτελείου.
ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ Η Ε.Ε. ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Οι ηγέτες των 28 χωρών -
μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν εντός της Πέμπτης κατά πόσο
θα επιβάλουν έκτακτες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Ουκρανίας, μετά
την πρωτοφανή βία μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών
διαδηλωτών στο Κίεβο την Τρίτη, η οποία κατέληξε στο θάνατο 26 ανθρώπων
και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Σποραδικές
συγκρούσεις σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την
Τετάρτη, μετά την απόπειρα της αστυνομίας, τη νύκτα της Τρίτης, να
διαλύσει τον καταυλισμό των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία
Ανεξαρτησίας της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς
επέρριψε την ευθύνη για τη βία στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με τη
Ρωσία, η οποία τον υποστηρίζει, να κάνει λόγο για «απόπειρα
πραξικοπήματος».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, αναμένεται να λάβει μέτρα ενάντια σε όσους βρίσκονται πίσω από την «καταστολή των διαδηλωτών».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
έκανε λόγο για ευθύνες της «πολιτικής ηγεσίας» της χώρας, ενώ εξέφρασε
και τηλεφωνικά στον κ. Γιανουκόβιτς τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του
για τη χρήση βίας ενάντια σε διαδηλωτές από πλευράς ουκρανικών αρχών.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΩΝ «28» ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ,
σε κοινή συνέντευξή Τύπου την οποία παραχώρησαν στο Παρίσι, έκαναν λόγο
για κυρώσεις «ενάντια σε όσους ευθύνονται για τη βία», υπονοώντας
ξεκάθαρα την ουκρανική κυβέρνηση, με την κ. Μέρκελ να σημειώνει
χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται «δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες που
υποφέρουν», αναφερόμενη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Τη βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται στην Ουκρανία καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Σημείωσε παράλληλα ότι όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις πράξεις του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πιοτρ Σεράφιν
δήλωσε ότι, με βάση τις επαφές του πολωνού πρωθυπουργού με ηγέτες χωρών
– μελών της Ε.Ε., φαίνεται να υπάρχει «πλήρης σύμπνοια» για την επιβολή
κυρώσεων κατά του Κιέβου.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, εάν όλες οι χώρες – μέλη της ένωσης συμφωνούν με τη συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης.
Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα στις Βρυξέλλες (3 μ.μ. ώρα Ελλάδος) το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «28», στο οποίο και θα ληφθεί πιθανότατα η τελική απόφαση.
Οι
υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας θα έχουν συνάντηση
στο Κίεβο την Πέμπτη το πρωί για να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα
τελευταία δεδομένα πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.
Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη στην Ουκρανία.
Ανοικτές
στην επιβολή κυρώσεων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία δηλώνουν και οι
ΗΠΑ, κυρίως ως μέσο για την επίτευξη «πολιτικού συμβιβασμού».
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)
ανακοίνωσε και έθεσε σε εφαρμογή, εξάλλου, πανεθνική «αντιτρομοκρατική
επιχείρηση» για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ το υπουργείο Άμυνας της
χώρας ανακοίνωσε ότι στέλνει αλεξιπτωτιστές στο Κίεβο από την περιφέρεια
για να προστατεύσουν κυβερνητικά γραφεία και στρατιωτικές
εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι άνδρες του στρατού «ενδεχομένως να λάβουν μέρος» σε επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», με τους διαδηλωτές να καλούν - από την πλευρά τους - το στρατό να μην εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση.
Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο ότι στρατιωτικοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές.
Η αστυνομία επιχειρεί από την Τρίτη να ανακτήσει τον έλεγχο της πλατείας Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, γνωστής και ως Μεϊντάν, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε το κύμα διαμαρτυρίας.
Αιτία
αποτέλεσε η άρνηση του κ. Γιανουκόβιτς να υπογράψει μεγάλης σημασίας
συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.
και να επιλέξει ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία.
26 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Η βία
υποχώρησε την Τετάρτη, ωστόσο οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν και
διαδηλωτές κατέλαβαν το κεντρικό κτήριο των ταχυδρομείων.
Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, με τους μισούς και πλέον να είναι αστυνομικοί.
Γιατροί
κατήγγειλαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η αστυνομία εισβάλλει σε
νοσοκομεία και θέλει να συλλάβει τραυματισμένους αντικαθεστωτικούς.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών και από τις δύο πλευρές είναι 26, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός θα διευρυνθεί.
Οι 10 εξ αυτών είναι αστυνομικοί, εκ των οποίων δύο άνδρες της τροχαίας, οι 14 είναι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι σκοτώθηκαν κυρίως σε δρόμους γύρω από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενώ νεκρός είναι και ο δημοσιογράφος της ρωσόφωνης εφημερίδας "Vesti" Βιάτσεσλαβ Βερέμιι, ο οποίος εκτελέστηκε από μασκοφόρους άνδρες, που τον έβγαλαν από ταξί και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ.
ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙΕΒΟΥ
Αναταραχή
επικρατεί και εκτός Κιέβου, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της στο
Χμελνίτσκιι της δυτικής Ουκρανίας από πυρά των αρχών, κατά τη διάρκεια
απόπειρας εισβολής σε κτήριο της Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Το
αρχηγείο της αστυνομίας έγινε στόχος διαδηλωτών και στη δυτική πόλη του
Λβιβ, όπου οι τελευταίοι ανέλαβαν τον έλεγχο αστυνομικών αυτοκινήτων,
αλλά και όπλων.
Κατειλημμένο από διαδηλωτές είναι και το επαρχιακό κυβερνείο στην πόλη Ιβάνο – Φρανκίφσκ.
Ο αστυνομικός σταθμός στο Τερνοπίλ της δυτικής Ουκρανίας φέρεται να έχει καεί ολοσχερώς.
ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ
Τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένιι Γιάτσενιουκ συναντήθηκαν με τον κ. Γιανουκόβιτς, ωστόσο δεν κατάφεραν να έλθουν σε συμφωνία μαζί του.
Σε δήλωσή
του το πρωί της Τετάρτης, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο
πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντιπάλους ότι θέλουν την εξουσία
μέσω του δρόμου και της Maidan και όχι μέσω εκλογών, όπως επιτάσσει η
δημοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «ξεπέρασαν τα όρια, όταν κάλεσαν τον κόσμο
να πάρει τα όπλα».
Ο κ. Γιανουκόβιτς προειδοποίησε ότι «όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία θα αντιμετωπίσουν το νόμο».
Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο πλέον αποτελεσματικός δρόμος επίλυσης της κρίσης είναι «ο διάλογος και ο συμβιβασμός».
ΡΩΣΙΑ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ»
Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της τους διαδηλωτές ότι οργανώνουν μια «βίαιη κατάληψη της εξουσίας».
Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, δια μέσου του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ,
επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης της βίας «ειδικά στους εξτρεμιστές»,
των οποίων οι πράξεις θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ένα
«επιχειρούμενο πραξικόπημα».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τις χώρες της Δύσης για ενθάρρυνση «αυτών των προκλητικών πράξεων».
Ο κ.
Πεσκόφ, εξάλλου, αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσο η Ρωσία θα αποδεσμεύσει
τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης της Ουκρανίας, ύψους 15
δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ερχόμενη Δευτέρα.
Πεμ. 20/2/14 - Τετ. 19/2/14
ΠΗΓΗ:iskra.gr