Σελίδες

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάδα νοσούσα

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχουν «συγκλονιστικό» αντίκτυπο στον τομέα της υγείας, αποκλείοντας περίπου 800.000 άτομα από το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών ακαδημαϊκών, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς η εφημερίδα «Independent».
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet», επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τονίζοντας ότι δεν αναγνώρισαν την κλίμακα των στερήσεων που προκάλεσαν στους Ελληνες πολίτες. 

Επιστήμονες από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου αναφέρονται στο ότι οι περικοπές προϋπολογισμού στα ελληνικά νοσοκομεία έφθασαν στο 25% μεταξύ 2009 και 2011, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα κάποια φάρμακα να μην μπορούν να τα προμηθευτούν πολίτες που τα έχουν ανάγκη. 

Ανεργία και ασφάλιση
«Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η υγειονομική ασφάλιση συνδέεται με το εργασιακό καθεστώς, είχε αποτέλεσμα περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας ούτε στις υγειονομικές υπηρεσίες ώστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο δρ Ντέιβιντ Στάκλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: «Ελπίζουμε η έρευνα αυτή να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την απάντηση που επειγόντως απαιτείται σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση». 

Μαζικές περικοπές
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μαζικές περικοπές προκειμένου να καλύψει τους όρους που προβλέπονταν από το διπλό πακέτο στήριξης, που ανήλθε συνολικά σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη γνωστή τρόικα.
Αφού στο δημοσίευμα του «Independent» γίνεται πλήρης αναφορά στις «σοκαριστικές» δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που εξαρτώνται από το εθνικό σύστημα Υγείας χωρίς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε άλλου τύπου περίθαλψη, όπως και σε στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, της παιδικής θνησιμότητας αλλά και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV, επισημαίνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT enet.gr