Σελίδες

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Νέες μάχες στο Σλαβιάνσκ μετά τον φασιστικό δολοφονικό εμπρησμό στην Οδησσό

ΗΠΑ-ΕΕ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στη μικρή πόλη Σεμιόνοφκα καθ’ οδόν προς το Σλαβιάνσκ εκτυλίχθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα (5/5) μεγάλη μάχη ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των ακροδεξιών πραξικοπηματιών του Κιέβου και στους ένοπλους πολιτοφύλακες των εξεγερμένων πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Η "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η δοτή κυβέρνηση του Αρσένι Γιάτσενιουκ, με τις ευλογίες του Δυτικού ιμπεριαλισμού, κλιμακώνεται επικίνδυνα και απειλεί να συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, λίγο μόλις εικοσιτετράωρα μετά το δολοφονικό εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδυσσό, από νεοφασιστικές συμμορίες προσκείμενες στο Κίεβο.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται τους πολιτοφύλακες, οι ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας έχασαν ως και το 80 % των ενόπλων ανδρών τους στη φρουρά της Σεμιόνοφκα και εκτιμούν ότι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων είναι περίπου 20, ενώ απώλειες έχει υποστεί και η ουκρανική πλευρά.
Οι πολιτοφύλακες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το οδόφραγμα, που είχαν υπό τον έλεγχό τους και υποχώρησαν προς το Σλαβιάνσκ, καταγγέλλοντας ότι εναντίον τους οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα και αδιάκριτα πυρά πυροβολικού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων, που βρίσκονται στην περιοχή η επίθεση γίνεται από διαφορετικές πλευρές και σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε η περικύκλωση των πολιτοφυλάκων, που έχουν στη διάθεσή τους μόνο φορητά όπλα.
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία λαμβάνουν μέρα με τη μέρα εφιαλτικές διαστάσεις εξαιτίας της βάναυσα προκλητικής στάσης που ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και οι αντιδραστική και νεοναζιστική δεξιά της Ουκρανίας.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι ΗΠΑ και οι πλέον αντιδραστικοί κύκλοι της ΕΕ θέλουν να σπρώξουν σε εμφύλιο και σε λουτρό αίματος την Ουκρανία με στόχο να περάσει στον πλήρη έλεγχό τους το συντριπτικά μεγαλύτερο Ουκρανικό έδαφος και να αξιοποιηθεί ως αντιρωσικό τείχος και προτεκτοράτο σε μια λογική νέας ψυχροπολεμικής διαίρεσης και αντιδραστικοποίησης της Ευρώπης.
Άλλοι κύκλοι της Αριστεράς δεν απέκλειαν, οι επικίνδυνες Ουκρανικές εξελίξεις να οδηγήσουν σε παρατεταμένες εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, οι οποίες να επιφέρουν, ενδεχομένως, έξωθεν στρατιωτικές επεμβάσεις, ακόμα και Νατοϊκών δυνάμεων, με κινδύνους γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.


Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ  σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία:

ΛΑΪΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Την επικύρωση της ανεξαρτησίας τους από την Ουκρανία με λαϊκό δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου, προανήγγειλαν τη Δευτέρα (5/5) οι εξεγερμένοι πολίτες του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της χώρας. Οι πολίτες του Ντόνετσκ έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και έχουν παύσει την προηγούμενη διοίκηση της πόλης, ανακηρύσσοντας την πόλη ανεξάρτητη από τις 7 Απριλίου. Το δημοψήφισμα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί 2 εβδομάδες πριν τις σχεδιαζόμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ευρωενωσιακού κατεστημένου, με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, να δηλώνει τη Δευτέρα (5/5) πως το εν λόγω δημοψήφισμα, θα παραβιάσει το Σύνταγμα της Ουκρανίας και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Το γερμανικό κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για την συνταγματική τάξη στην Ουκρανία, καθώς αυτό παραβιάστηκε ουκ ολίγες φορές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι το γερμανικό κατεστημένο σπεύδει να στηρίξει το Κίεβο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Είναι εμφανές ότι μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, η εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου λειτουργεί σπασμωδικά, επιστρατεύοντας ακόμα και τη δολοφονική δράση των φασιστικών ορδών για να κάμψει το φρόνημα των εξεγερμένων πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση την Κυριακή στην Οδησσό είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φιλορώσοι διαδηλωτές (βλ. παρακάτω). Η κυβέρνηση, βρισκόμενη ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/5) ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης της Οδησσού θα αντικατασταθούν από δυνάμεις κομάντο (!), αφού οι πρώτες απέτυχαν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.
ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ-ΚΟΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ!
Μάλιστα, οι πραξικοπηματίες του Κιέβου δεν κρύβουν την "ποιότητα" και τη "σύνθεση" που θα έχουν οι δυνάμεις κομάντο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, η νέα μονάδα απαρτίζεται από "ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες".
Οι μονάδες στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών προέρχονται εν πολλοίς από δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δηλαδή οι ακροδεξιες συμμορίες, όπως ο Δεξιός Τομέας που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Πλατείας Μαϊντάν.
Η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ δεν έχει στέρεα ερίσματα στις δυνάμεις ασφαλείας του Ουκρανικού κράτους. Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο Αρσέν Αβάκοφ είπε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε "με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο", γεγονός που αποδεικνύει ότι θεωρεί οι αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας  θεωρούνται "αναξιόπιστες".
Οι παραπάνω εξελίξεις, που διαδραματίζονται στην Οδησσό, έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η σημασία της πόλης αυτής είναι εξαιρετική. Η Οδησσός, η οποία κατοικείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τατάρους και Γεωργιανούς, διαθέτει δύο λιμάνια και ένα πετρελαϊκό τερματικό σταθμό, η απώλεια των οποίων θα αποτελούσε πολύ σημαντικό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα για το Κίεβο.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ
Ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κατερρίφθη σήμερα κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι χειριστές του διασώθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά συνετρίβη σε έναν ποταμό. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.
Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού έχουν καταρριφθεί από φιλορώσους πολιτοφύλακες από την αρχή της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του προηγούμενου μήνα.
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟΡΩΣΩΝ
Στην αποφυλάκιση των φιλορώσων συλληφθέντων στα βίαια επεισόδια της Παρασκευής εξαναγκάστηκαν οι ουκρανικές αστυνομικές δυνάμεις μετά τη μεγάλη συγκέντρωση και την επίθεση που εξαπέλυσαν διαδηλωτές στο αρχηγείο της αστυνομίας στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.
Μεγάλο πλήθος περικύκλωσε το απόγευμα της Κυριακής την έδρα της αστυνομίας ζητώντας την αποφυλάκιση των φιλορώσων που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την πυρκαγιά και τις συγκρούσεις που μετέφεραν με δραματικό τρόπο τον εμφύλιο στην Οδησσό.
Υπό βροχή, περισσότεροι από 2.000 φιλορώσοι φώναζαν «φασίστες». Πολλοί αστυνομικοί μπροστά από το κτίριο δέχθηκαν χτυπήματα με ομπρέλες από γυναίκες.
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου, άρχισαν να απελευθερώνουν έναν-έναν τους συλληφθέντες σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν το πλήθος. Οι συγκεντρωμένοι χαιρέτισαν τους κρατούμενους ως «ήρωες» πανηγυρίζοντας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι 170 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια και μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν αποφυλακιστεί περίπου 50.
ΟΙ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΑΝ ΟΣΟΥΣ ΠΗΔΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Βίντεο-ντοκουμένο δείχνει την έκταση της φρίκης των όσων συνέβησαν στην Οδησσό την Παρασκευή
Όπως φαίνεται στο βίντεο η μανία των ναζί της Ουκρανίας ήταν τέτοια, που όσοι επιχειρούσαν να σωθούν από τις φλόγες του κτιρίου στην ουκρανική πόλη έπεφταν στα χέρια τους.




Στο σοκαριστικό βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι φασίστες περίμεναν όσους πηδούσαν στο κενό, προκειμένου να τους αποτελειώσουν εν ψυχρώ!
Οπλισμένοι οι ουκρανοί χτυπούσαν με μανία όσους έκαναν την απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν. Στο βίντεο ακούγονται οι κραυγές αγωνίας των θυμάτων...
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στο κτίριο που αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν στην πόλη.
Η ουκρανική πλευρά προσπάθησε μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες για τα θλιβερά περιστατικά στη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων φιλορώσων οφείλεται στην εκδίκηση των χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου και διαδηλωτών υπέρ της Ουκρανίας, οργισμένων για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πομπή τους προς το γήπεδο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος υπέρ της Μαϊντάν στην Οδησσό, δήλωσε ότι δεν ήταν μια πολιτική διαδήλωση και ότι το κίνημά της δεν είχε καλέσει σε καμιά συγκέντρωση εκείνη την ημέρα. "Ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, νέοι, και στη χώρα αυτή οι νέοι είναι φυσικά περισσότερο υποστηρικτές μιας ενωμένης Ουκρανίας παρά της Ρωσίας", δήλωσε.
Στην πομπή επικρατούσαν τα χρώματα του κίτρινου και του γαλάζιου, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας αλλά και της μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ξαφνικά η πομπή δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές καλά εξοπλισμένους, ορισμένοι ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.
Αυτό το αγριεμένο πλήθος "άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων", δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα.
Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε, αναμφίβολα από κοκτέιλ μολότοφ. Είχε περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν φθάσει η πυροσβεστική.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ AΜΥΝΑ:
ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟ- ΝΑΖΙΣΤΩΝ
Τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Ανατολική Ουκρανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Χάρκοβο, Οδησσό κ.α., αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους για την γενίκευση της αιματοχυσίας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στοχοποιημένοι από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος του Κίεβου, χέρι-χέρι με τη δράση του δεξιού τομέα, που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.
Εκατοντάδες μέλη του δεξιού τομέα, που μεταφέρονται οδικώς, ως «αγανακτισμένοι ποδοσφαιρικοί οπαδοί» μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων στην ιδιοκτησία ολιγαρχών, εξαπέλυσαν δολοφονικές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης της Οδησσού. Με εμπρηστικούς μηχανισμούς έκαψαν ζωντανούς δεκάδες πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στο ιστορικό κτίριο των συνδικάτων στο κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές στο Κίεβο οι εικόνες έδειχναν ανθρώπους να πέφτουν φλεγόμενοι από τους ορόφους του κτιρίου των συνδικάτων, ενώ ακούγονταν ζητωκραυγές και επευφημίες των « προσκεκλημένων» !
Ταυτόχρονα, για ακόμα μια φορά, η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε αποφάσεις, που στόχο θα είχαν την αποκλιμάκωση της ανεξέλεγκτης βίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη της Ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία συντονίζουν την δράση τους στην προσπάθεια έντασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ αυξάνει επικίνδυνα της παρουσία του στα σύνορα με τη Ρωσία, εντείνοντας το κλίμα ψυχρού πολέμου που ήδη έχει οικοδομηθεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει επισημάνει ότι βρίσκεται «επί θύραις» ένας εμφύλιος στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρώπη και τους λαούς της. Η συνεχιζόμενη τυχοδιωκτική πολιτική των Ευρώ-Ατλαντιστών ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά», με τις απαράδεκτες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, όπου η πολιτική της υποκρισίας από τη Ουάσινγκτον και τα ισχυρά Ευρωπαϊκά κέντρα , έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο νέο – ναζισμός δεν είναι απλά μια απειλή, είναι η ίδια ενσάρκωση της βίας και του παραλογισμού. Στην Ευρώπη ο νεοναζιστικός κίνδυνος βρίσκει καταφύγιο και ανοχή από της Ευρωπαϊκές ολιγαρχίες.
Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αγωνίζονται σε ολόκληρη της Ευρώπη για να σταματήσει η βία, ώστε να επικρατήσει ένας πραγματικός διάλογος ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η πολιτική λύση είναι μονόδρομος για την ειρήνη στης Ουκρανία.
Η πολυπόθητη κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θα κατακτηθεί σε μια χώρα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πόλεμου, «έτοιμη να δεχτεί τη συνδρομή του Δ.Ν.Τ. και των Ευρωπαϊκών Μνημονίων Σωτηρίας».

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Αποτροπιασμός για τον εγκληματικό εμπρησμό στην Οδησσό - Επείγουσα ανάγκη για ειρηνική διέξοδο στην ουκρανική κρίση
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τον εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον σαράντα ανθρώπους. Συγκλίνουσες μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κεντρικό ρόλο στο μαζικό έγκλημα της Οδησσού έχουν παίξει οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα, υπό την ανοχή της ουκρανικής αστυνομίας.
Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Επείγουσα όσο ποτέ η ανάγκη για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, διευθέτηση  που θα στηρίζεται στον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την απόλυτη προστασία των μειονοτήτων, και την αποπομπή των ακροδεξιών από την κυβέρνηση.
Η ΕΕ και η Ελλάδα οφείλουν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στην κατεύθυνση της ειρηνικής διεξόδου και όχι να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί εθνικιστές.

 ΠΗΓΗ:iskra.gr
           koutipandoras.gr