Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Για την 25η Μαρτίου 1821...

"Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή.”

Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί, είναι η λεφτεριά και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύσουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;   Γιάννης Σκαρίμπας 
Οι στίχοι γράφτηκαν το 1797 από το Ρήγα Φεραίο.
Η μουσική γράφτηκε το 1975 από τον Χρήστο Λεοντή.
Τραγούδι: Νίκος Ξυλούρης.


Ένα μοναδικό πρώιμο ιστορικό τεκμήριο με αναφορά στον Θούριο του Ρήγα Φερραίου (1757-1798) αποτελεί η παραπάνω σελίδα ενός τετραδίου κάποιου μαθητή.
Βρέθηκε μεταξύ άλλων εγγράφων σε σειρά του 1829 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ο Θούριος γράφτηκε το 1797, πρόκειται για ένα έμμετρο κείμενο το τρίτο μέρος του επαναστατικού πολιτικού φυλλαδίου του "Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης της Μικράς Ασίας των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας"
  Οι πρώτοι στίχου του Θούριου πρωτοτραγουδήθηκαν από το Ρήγα γύρω στα 1779 στα βουνά του Ολύμπου, όταν ο Ρήγας κατέφυγε κοντά στο συγγενή του αρματωλό Σπύρο Ζήρα. Το Σεπτέμβρη του 1796 σε ένα φιλικό του σπίτι στη Βιέννη μαζί με άλλους συμπατριώτες του τραγουδάει και παίζει στον αυλό του το Θούριο. Το τραγούδι του επαναλαμβάνεται σε κάθε συγκέντρωση, σκορπάει ρίγη συγκινήσεων, φλογίζει καρδιές και διαδίδεται από στόμα σε στόμα, και από χέρι σε χέρι σε όλους τους πατριωτικούς κύκλους των ομογενών. Στη Βιέννη και την Τεργέστη, στην Πέστη και το Σεμλίνο, στις ανθηρές αποικίες των αποδήμων.  Το Μάη του 1797 έχει φτάσει στη Σιάτιστα της Μακεδονίας.
 Ο Θούριος δεν ήταν ένα απλό πατριωτικό  τραγούδι προορισμένο να συγκινήσει ένα στενό κύκλο πιστών φίλων. Ήταν ένα ανοιχτό και απροκάλυπτο  επαναστατικό μανιφέστο, σάλπισμα ξεσηκωμού και προσκλητήριο δυνάμεων, μελετημένο πρόγραμμα  ενέργειας και συνδυασμένων επιχειρήσεων , σύνθημα επαναστατικού συναγερμού για όλη την τουρκοκρατούμενη Βαλκανική και Εγγύς Ανατολή. Ο Θούριος διασώθηκε και επανατυπώθηκε στην  Κέρκυρα από το σύντροφό του Χριστόφορο Περραιβό το 1798.
 
Το όραμα του Ρήγα


 

Αυτή ήταν η κατάσταση τότε...

Σήμερα, 25 μαρτίου 2015
25η Μαρτίου και Eurogroup..

25-13-2015 - Media