Σελίδες

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Μνημεία χαρακτηρίστηκαν 286 αντικείμενα.

...ανάμεσά τους και τα «χτικιασμένα» σερβίτσια που κανείς δεν τα άγγιζε!

Ο πρώτος εξοπλισμός του εργαστηρίου Φυσιολογίας της Αναπνοής, κατά τη δεκαετία του ‘60.

Ιατρικός εξοπλισμός, έπιπλα, στολές, χρηστικά σκεύη και αρχειακό υλικό, από τη συλλογή του Νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος «Σωτηρία» χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα μνημεία, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Πρόκειται για 286 αντικείμενα, σημαντικής ιστορικής και επιστημονικής αξίας, πολλά από τα οποία βρέθηκαν στους χώρους του Νοσοκομείου, ενώ άλλα συγκεντρώθηκαν από εργαζόμενους, συγγενείς και φίλους ασθενών. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα και αποτυπώνουν την πορεία του «Σωτηρία», αλλά και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της νόσου της φυματίωσης και των συγγενών πνευμονικών νοσημάτων, που από μάστιγα του 19ου αιώνα έγιναν χαμηλής προτεραιότητας νοσήματα από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά, για να επανεμφανιστούν απειλητικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

 Το Νοσοκομείο «Σωτηρία», στην οδό Μεσογείων 152, απαρτίζεται από 34 κτήρια και καλύπτει έκταση 333 στρεμμάτων.
 Το θεραπευτήριο ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα -εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου 1905 - και λειτούργησε μέχρι το 1970.

 
 Ιατρικές τσάντες που συχνά χρησίμευαν ως φορητές μονάδες διασωλήνωσης.

 Χρονολογούμενα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, τα ιατρικά εργαλεία θεωρούνται σπάνια και μοναδικά, ενώ στην πλειονότητά τους σχετίζονται με τη νόσο της φυματίωσης και άλλες πνευμονικές νόσους. Σε μικρότερο βαθμό έχουν καταγραφεί αντικείμενα και εργαλεία ορθοπεδικά, ωτορινολαρυγγολογικά κ.ά.. 
Μέρος των αντικειμένων περιλαμβάνει ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν πριν από την ανακάλυψη του φαρμάκου της φυματίωσης, όπως οι συσκευές τεχνητού πνευμοθώρακα (από τα μεγαλύτερα συγκεντρωμένα σύνολα στον κόσμο), βελόνες παρακέντησης, συσκευές ηλεκτροκαυτηρίασης και όργανα συμφυσιόλυσης για την αντιμετώπιση της φυματικής πλευρίτιδας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 αρχίζει να παράγεται μαζικά ο «σιδηρούς πνεύμονας», για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας. 
Σημαντικότατο αντικείμενο της συλλογής είναι ένας ξύλινος πληθυσμογράφος, όργανο υποστηρικτικό της αναπνευστικής λειτουργίας, με το οποίο μετρούσαν τη χωρητικότητα των πνευμόνων σε αέρα, της δεκαετίας του ’40, παραγγελία ενός φυσιολόγου, αλλά και ο «σιδηρούς πνεύμονας» για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Τα μεταλλικά έπιπλα είναι αποκλειστικά νοσοκομειακός εξοπλισμός (χειρουργική κλίνη, κρεβάτι, τραπεζάκι δωματίου ασθενούς, καρέκλα ωτορινολαρυγγολόγου), ενώ τα ξύλινα είναι τόσο νοσοκομειακός εξοπλισμός (πάγκοι ασθενών) όσο και εξοπλισμός από τα γραφεία των ιατρών. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η βιβλιοθήκη του γιατρού Χαροκόπου, διευθυντή στο Νοσοκομείο, καθώς και ένα γραφείο, το οποίο φέρεται να ανήκε στη Σοφία Σλήμαν, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Νοσοκομείου.

 Η φωτογραφική συλλογή του «Σωτηρία» περιλαμβάνει 89 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τοποθετημένες σε φωτογραφικό άλμπουμ, που αποτυπώνουν το σανατόριο το χρονικό διάστημα 1936-1937, περίοδο ριζικής αναμόρφωσης του Νοσοκομείου.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται και ιστορικές ιατρικές εκδόσεις του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, σχετικά με τη νόσο της φυματίωσης, όπως και νεώτερες ιατρικές εκδόσεις, ιατρικά περιοδικά, πράξεις διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου και φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
 
Ιατρικό μηχάνημα Overholt.

Στις στολές συγκαταλέγονται τέσσερις κάπες νοσοκόμων του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (περίπου 1970), καθώς και στολές θωρακοχειρουργών της περιόδου 1940 -1960.
 Τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης πιθανότατα χρονολογούνται στην εποχή του Μεσοπολέμου. Έχουν βρεθεί πορσελάνινα σερβίτσια και διάφορα μεταλλικά και γυάλινα σκεύη.
 Τα σερβίτσια βρέθηκαν μέσα στα κουτιά τους αχρησιμοποίητα, καθώς θεωρούνταν «χτικιασμένα» και κανείς δεν τα άγγιζε!

πηγή:naftemporiki.gr