Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Άνθιμος: Ή αγαπάτε... μνημόνια και εργασιακές σχέσεις δουλείας ή απολύεστε!

diakonia
Διαμαρτυρία έξω από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την ώρα που λειτουργούσε ο μητροπολίτης Άνθιμος, πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Διακονία» και μέλη του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επιχειρήσεων. 
Αφορμή για την κινητοποίηση οι απειλές της διοίκησης του ξενοδοχείου ότι αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις η επιχείρηση θα κλείσει.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να μιλήσουν με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο για να του μεταφέρουν τα αιτήματα τους, και να δηλώσουν την αποφασιστικότητα τους να μη δεχθούν τις μειώσεις. Ο μητροπολίτης, για μια ακόμη φορά, προσπάθησε να αποφύγει τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το πιθανό κλείσιμο του ξενοδοχείου (σ.σ.: έχουν ζητήσει συναντήσεις και έχουν στείλει δεκάδες επιστολές για το ζήτημα, αλλά «αιθής πέπλος» αγάπης από τον Άνθιμο).
Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο «Διακονία» ανήκει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ από τον Οκτώβριο του 2014 έχουν ξεκινήσει οι εκβιαστικές απολύσεις, η εξώθηση σε παραίτηση και η εκ περιτροπής εργασία. Μάλιστα αντικαταστάτες των απολυμένων εργαζόμενων ήταν μια… εργολαβική εταιρεία χαμηλού εργασιακού κόστους.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ξενοδοχείο, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, με το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε αφορμή να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Η Διοίκηση του Διακονία προσπάθησε να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζόμενων με στόχο να μειώσει τους μισθούς, φυσικά με την απειλή των απολύσεων και τον μπαμπούλα της ανεργίας».
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η Διοίκηση του ξενοδοχείου (σ.σ.: δηλαδή, ο εκπρόσωπος του θεού επί της γης – επιχειρηματίας Άνθιμος Θεσσαλονίκης) «να αναδιπλωθεί και να προωθήσει διαφορετικά τα συμφέροντά της. Προχώρησε στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας για τους εργαζόμενους συνεχίζοντας την εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζόμενων αλλά και συκοφάντησης ορισμένων εκ των συναδέλφων. Εντέλει αποφάσισε να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα και να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο τις καμαριέρες προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, αφού συνεργάζεται με γραφεία ευρέσεως εργασίας και με ΚΕΚ, προκειμένου να διασφαλίζει φθηνό εργατικό δυναμικό».
Σήμερα, «επανέρχεται εκδικητικά και διαχέει φήμες ότι το ξενοδοχείο θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Ιούνιο, ενώ η Διοίκηση δίνει εντολές να ακυρωθούν εκδηλώσεις και κρατήσεις, προκειμένου και πάλι να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγές στις συμβάσεις τους, να τους κάνει φθηνότερους».
Παράλληλα και προκειμένου να εκβιάσει ακόμα πιο στυγνά οφείλει δεδουλευμένους μισθούς πολλών μηνών στους εργαζόμενους και τις αποζημιώσεις στις απολυμένες. «Ευθύνη για την κατάσταση φέρει και η ίδια η Εκκλησία και συγκεκριμένα η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος από τη μια, και από την άλλη κηρύσσει την αγάπη, την ειρήνη, την συμπόνια και την εγκράτεια».
Οι εργαζόμενοι διεκδιούν:
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις.
  • Να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Με πληροφορίες από alterthess.gr
Φωτογραφία
από κινητοποίηση των εργαζομένων
έξω από την Μητρόπολη τον Οκτώβριο του 2014 

Αναδημοσίευση από ergasianet.gr