Σελίδες

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ο Σύλλογος Εργαζομένων για την εμφάνιση δικηγορικού γραφείου στο Νοσοκομείο.


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για λαικο νοσοκομειοΜε αφορμή τη διακίνηση εντύπου από δικηγορικό γραφείο το οποίο προτείνει δικαστικές προσφυγές προκειμένου να διεκδικηθούν δικαστικά μνημονιακές απώλειες, έχουμε να επισημάνουμε στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες τα εξής: 
1. Η δραματική μείωση των εισοδημάτων μας, εξ` αιτίας των μνημονιακών περικοπών των τελευταίων έξι χρόνων σε μισθούς, επιδόματα, δώρα αλλά και εξ` αιτίας της επιβολής διαφόρων χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ-εισφορά αλληλεγγύης κ.τ.λ.) καθιστά μονόδρομο για το συνδικαλιστικό κίνημα την πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

2. Ο Σύλλογος εργαζομένων Λαϊκού, σαν αναπόσπαστο τμήμα του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ) συντάσσεται και συμμετέχει σε όλους τους αγώνες του κινήματος για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών και την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.(Μισθών-επιδομάτων- συντάξεων-εφ`άπαξ- κ.τ.λ.). Στα πλαίσια αυτού του αγώνα ο οποίος διεξάγεται πρωτίστως με όρους συνδικαλιστικούς, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η μαζικότητα και η ενότητα. Στις περιπτώσεις όπου υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων σε πολύμορφους και διαρκείς αγώνες υπήρξαν μικρές ή μεγάλες νίκες.

3. Σε κάποιες περιπτώσεις και πάντοτε ενισχυτικά στους συνδικαλιστικούς-μαζικούς αγώνες, έχει επιλεγεί από τα συνδικαλιστικά όργανα και η δικαστική οδός, χωρίς βέβαια να καλλιεργούνται αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και συνολικά τα αιτήματα των εργαζομένων με αποφάσεις δικαστηρίων.
4. Η ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ αλλά και άλλες Ομοσπονδίες έχουν προσφύγει και δικαστικά - ιδιαίτερα κατά τη μνημονιακή περίοδο - για τη διεκδίκηση διαφόρων μνημονιακών απωλειών, σε Ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ στο Συμβούλιο Της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων) που επιβλήθηκαν μέχρι και το Μάιο του 2010. Η απόφαση του συμβουλίου υπήρξε αρνητική. Επίσης, αρνητική είναι και η απόφαση – και από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο- για το επίδομα των 176 ευρώ.
Για το Σύλλογο εργαζομένων Λαϊκού, η μόνη διέξοδος για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν στο σύνολό τους οι αντιλαϊκές πολιτικές και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από τα συνδικάτα.
5. Ο Σύλλογος δεν παρεμβαίνει σε τυχόν πρωτοβουλίες συναδέλφων για πάσης φύσεως δικαστικές διεκδικήσεις, σεβόμενος το δικαίωμα καθενός και καθεμιάς για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
6. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος, διατηρώντας στο ακέραιο την άποψή του για τον τρόπο διεκδίκησης αιτημάτων και σε συντονισμό με τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν προτρέπει κανέναν και καμία συνάδελφο να ακολουθήσει τέτοιου είδους ατομικές δικαστικές διαδικασίες οι οποίες εκτός των άλλων, είναι και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ειδικά στην μνημονιακή εποχή όπου ακόμα και -μετά από πάροδο ετών- τυχόν δικαιώσεις προσκρούουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων (π.χ. ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για να αποφευχθεί ο σκόπελος τυχόν δικαστικής δικαίωσης διαφόρων φορέων).
Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς περί σωρείας δικαστικών δικαιώσεων και καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων.
Πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά, οι οποίες οφείλονται σε συγκεκριμένες χρονικές και άλλες συγκυρίες π.χ. πρόκειται κυρίως για πρωτόδικες αποφάσεις κατά των οποίων οι συγκεκριμένοι Διοικητές και για δικούς τους λόγους απέφυγαν να προσφύγουν έγκαιρα στο εφετείο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος δεν υιοθετεί  λογικές του τύπου "και τι έχουμε να χάσουμε;". Ο ρόλος του συλλόγου είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα από τις αρχές και τις αξίες της συλλογικότητας, της αξιοπρέπειας, και της ενεργητικής συμμετοχής των εργαζομένων. Η παθητική στάση και η ηττοπάθεια δεν ήταν και δεν είναι στη λογική των συνδικάτων.
7. Ο Σύλλογος δηλώνει πρός αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, πως δεν έχει καμία σχέση και εμπλοκή- άμεση ή έμμεση- με οποιοδήποτε Δικηγορικό γραφείο.
 Για την πορεία, την εξέλιξη και την κατάληξη της παραπάνω δικαστικής διαδικασίας την οποία δεν επέλεξε ούτε ενεπλάκη ο Σύλλογος, αυτονόητο είναι ότι δεν θα  φέρει την ευθύνη της ενημέρωσης το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου.


Ομόφωνα


το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας



 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ



ΑΘΗΝΑ 23/2/2016