Σελίδες

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία.

evro-thilia-15«Η νομοθεσία της ΕΕ δεν καθορίζει το δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις». Αυτό απαντά κυνικά η επίτροπος Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαριάν Τισέν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τα προβλήματά τους και το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Μάλιστα, προτρέπει τα κράτη – μέλη, «απαιτεί» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου», αδιαφορώντας, για παράδειγμα, για τους εργαζομένους στα προγράμματα της «κοινωφελούς», οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες, πετάγονται στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, ώστε να έρθει η επόμενη φουρνιά, που θα ανακυκλώσει την ανεργία εις το όνομα της... καταπολέμησης της ανεργίας.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΙΣΕΝ

Βάσει των άρθρων 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/06 και 73 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους, όπως ορίζονται στους σχετικούς κανονισμούς.
Επιπλέον, στο Μνημόνιο Συνεννόησης, προβλέπεται ότι «το Υπουργείο Οικονομικών θα οριοθετήσει τον λογαριασμό για τη διαχείριση των μέσων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και τις ελληνικές εθνικές συνεισφορές». Επομένως, την ευθύνη της διασφάλισης ότι τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, λαμβάνουν αμοιβή, και τη γενική διαχείριση των κονδυλίων αφού αυτά κατατεθούν στον ενιαίο λογαριασμό, αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές. Ωστόσο, η Επιτροπή θα ζητήσει πληροφορίες από τις εθνικές αρχές σχετικά με τις πληρωμές από τα κεφάλαια των πόρων της ΕΕ στους τελικούς δικαιούχους αυτών.
Όσον αφορά τις πληρωμές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς την Ελλάδα για τις δαπάνες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, δεν υπάρχει καθυστέρηση ή αναβολή πληρωμών.
Η νομοθεσία της ΕΕ δεν καθορίζει το δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις. Η οδηγία 1999/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου* απαιτεί απλώς από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η κατάχρηση που προκαλείται από τη χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Σε περίπτωση που το αξιότιμο μέλος επιθυμεί να ενημερωθεί περαιτέρω σχετικά με την πορεία των προαναφερθέντων έργων, τα στοιχεία επικοινωνίας της διαχειριστικής αρχής είναι τα εξής:
Κοραή 4,
10564 Αθήνα
+30 2103278 046
edulll@epeaek.gr

* Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28 Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP (ΕΕ L 175 της 10.7.1999, σ. 43).

αναδημοσίευση από: http://ergasianet.gr