Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Λουκέτα και απολύσεις στο Δημόσιο για πλεόνασμα στο 2,5%

Παρασκηνιακές επαφές με τους πιστωτές μετά τις συνομιλίες Τσίπρα με Λιου, Μοσκοβισί
liou-tsiprasΗ μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% αποτελεί το βασικό θέμα μιας παρασκηνιακής όσο και πολυπαραγοντικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας. Η ελληνική θέση για μείωση του πλεονάσματος από το 2019, ή και νωρίτερα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου (φωτογραφία).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», εάν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση -πιστή στην υποταγή τους προς τους δανειστές- θα τηρήσει κατά γράμμα τις προβλέψεις του 3ου μνημονίου που υπέγραψε και εφαρμόζει εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.
Ειδικά ως προς την εφαρμογή του στη Δημόσια Διοίκηση φέρεται διατεθειμένη να λάβει τις... δύσκολα πολιτικά αποφάσεις, όπως θέλει να λέει σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των δημόσιων υπαλλήλων τονίζοντας παράλληλα πως «εξαναγκάζεται, τη στιγμή που δεν το επιθυμεί», για:
  • μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, από 25 που είναι σήμερα στα μισά,
  • «εναρμόνιση» των χορηγούμενων επιδομάτων,
  • αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια – αύξηση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων,
  • «σταθεροποίηση» του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «λουκέτο» σε φορείς ή κατάργηση θέσεων, εμμέσως δηλαδή απολύσεις.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr