Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Τραυματιοφορείς με... δίπλωμα, στο "Λαϊκό"


 αλλά οι ασθενείς..."καθηλωμένοι"


Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους της Νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι γνωστές στους πάντες.
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του.
Στον κλάδο των τραυματιοφορέων, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού έχουν απομείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει κατά πολύ τα 50 έτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωϊνή βάρδια "καλύπτεται" από 5 έως 7 εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να διεκπεραιώσουν τις μετακινήσεις 500 και άνω νοσηλευομένων αλλά και της πληθώρας των ασθενών που προσέρχονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου.
Η αδυναμία της έγκαιρης πραγματοποίησης του μεγάλου όγκου των εξετάσεων των ασθενών, είναι μια πραγματικότητα που παγιώνεται και διευρύνεται με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της υγείας και της αποθεραπείας τους.
Οι εργασιακές συνθήκες των Τραυματιοφορέων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο όσον αφορά την παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.
Το εργασιακό στρες, οι μϋοσκελετικές και οσφυϊκές παθήσεις, καρδιακά και άλλα νοσήματα  έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στον κλάδο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οι βλάβες στην υγεία των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της καταπόνησης και της παραβίασης ακόμα και των στοιχειωδών κανόνων προστασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
...σαν να μην έφταναν όλα αυτά
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου φορτώνει και άλλα βάρη στις πλάτες των Τραυματιοφορέων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους:
Οι μεν ασθενείς θα στερούνται ακόμα περισσότερο την έγκαιρη πραγματοποίηση των εξετάσεων και των πάσης φύσεως μετακινήσεών τους.
Οι δε εργαζόμενοι θα υφίστανται ακόμα μεγαλύτερο στρές και καταπόνηση.
H Διοίκηση του Νοσοκομείου αναθέτει στους Τραυματιοφορείς και καθήκοντα οδηγών!
Με απόφασή της, η οποία εκτός των άλλων ελέγχεται και για τη νομότυπη πλευρά της, αναθέτει σε τραυματιοφορείς να οδηγούν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Νοσοκομείου.
Η Νοσηλευτική υπηρεσία με την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, καλείται για πολλοστή φορά να καλύψει τις πάσης φύσεως ανάγκες που προκύπτουν όσον αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου.
Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους εργαζομένων, έχει σαν αποτέλεσμα τη υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς και τους πολίτες καθώς και την αδυναμία εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών και τμημάτων.
 Η κατάργηση του κλάδου των οδηγών χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση ανάλογης υπηρεσίας στο ΕΚΑΒ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών του Νοσοκομείου.
Η απόφαση της Διοίκησης παραβιάζει ακόμα περισσότερο τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων-τραυματιοφορέων όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας,  και διογκώνει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο.
 Η αδυναμία της έγκαιρης πραγματοποίησης των εξετάσεων των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (και σε όποιο επίπεδο) δεν θα οφείλεται- σε καμία περίπτωση- σε υπαιτιότητα των Τραυματιοφορέων οι οποίοι θα προστατέψουν με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την υγεία τόσο τη δική τους όσο και των ασθενών.
Η περαιτέρω αφαίμαξη του κλάδου, μέσω της ανάθεσης καθηκόντων οδηγού (ειδικότητα η οποία δεν υφίσταται) θα επιδεινώσει την ήδη επισφαλή  λειτουργία  του συστήματος  μεταφοράς  ασθενών, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Άκρως επείγουσες μετακινήσεις ασθενών, θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εγκαίρως!
Οι μεταφορές των ασθενών από τους οικείους τους θα πολλαπλασιαστούν, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Εξετάσεις, επεμβατικές πράξεις και όλες οι μετακινήσεις των νοσηλευομένων θα "λιμνάσουν" ακόμα περισσότερο.
Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις δομές της δημόσιας υγείας, υποβαθμίζει και διαλύει το σύστημα.
Οι ασθενείς και οι πολίτες στερούνται του δικαιώματος για δωρεάν-δημόσια και με ποιοτικές υπηρεσίες υγεία.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για "πάγωμα" των αναγκαίων προσλήψεων, προκειμένου να αποπληρώνεται το χρέος στους δανειστές. Τα συμφέροντα των τοκογλύφων-δανειστών και των εμπόρων της υγείας, μπαίνουν πάνω από την υγεία του λαού.
Η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται και από αυτή την κυβέρνηση, είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος του λαού, μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από την πάλη, την ενότητα και την αποφασιστικότητα όχι μόνο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, αλλά μέσα από μια ευρύτερη συμμαχία όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Ανδρέας Μακρής.
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων "Λαϊκού" Νοσοκομείου και μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ