Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Υγεία: Οριστική διάλυση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εργαζόμενοι, κάτοικοι και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν (προσωρινά) να φύγει και η μονάδα Τεχνητού Νεφρού από το νοσοκομείο «Παναγία». Κλείνουν και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ «θερίζουν» κατάθλιψη και αυτοκτονίες.
Του Νίκου Φωτόπουλου

Τη χαριστική βολή, που επιχείρησε να δώσει το υπουργείο Υγείας στο νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης, απέτρεψαν την τελευταία στιγμή το πρωί του Σαββάτου εργαζόμενοι από κοινού με βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που φορτηγά επιχειρούσαν να φορτώσουν και να μεταφέρουν τα μηχανήματα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, επενέβησαν και κατάφεραν να τα σταματήσουν.

Η συγκεκριμένη μονάδα είναι η μόνη που έχει απομείνει στο νοσοκομείο και με την απομάκρυνσή της, ουσιαστικά το «Παναγία» θα κλείσει οριστικά. Τα συνεργεία μεταφοράς παρεμποδίστηκαν εν μέσω έντονων αντιδράσεων από εργαζομένους, κατοίκους της περιοχής Καλαμαριάς, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, και βουλευτές που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν επιτόπου.

Ειλημμένη απόφαση
Διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις, ο διοικητής της Γ” Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλος Βεντούρης, παρενέβη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τελικά ανακοίνωσε το «πάγωμα» της μεταφοράς για λίγες μέρες… Πάντως, ο κ. Βεντούρης με δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι το κλείσιμο του «Παναγία» είναι ειλημμένη απόφαση και τα μηχανήματα θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Οσον αφορά την τύχη των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι «ήδη έχουν τοποθετηθεί σε άλλα νοσοκομεία».

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο επίσης οδηγείται σε λουκέτο. Επικαλούμενος στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ο ψυχίατρος-συντονιστής, διευθυντής Τμήματος Οξέων Περιστατικών, Θανάσης Βαξεβάνης, ανέφερε ότι, ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 12,5%. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης αυτοκτονιών, που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000.
Ο κ. Βαξεβάνης επισήμανε ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης μειώθηκε ο αριθμός των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων από εννέα σε τρία, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Οσον αφορά τη μεταφορά του Τμήματος Οξέων Περιστατικών του ΨΝΘ στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε:

«Θα βρεθούν στους δρόμους»
«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών, εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 στο “Παπανικολάου”, στο ΑΧΕΠΑ και στο “Παπαγεωργίου”. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Αν κλείσουν, οι ψυχωτικοί ασθενείς θα βρεθούν στους δρόμους».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δομών απεξάρτησης του ΨΝΘ Παναγιώτης Γεωργάκας επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην ενέσιμη χρήση ουσιών. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε ακόμη ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το τμήμα σωματικής αποτοξίνωσης ούτε και το τμήμα ακαταλόγιστων.