Σελίδες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Προβληματισμό και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα η άνοδος που σημειώνει η ακροδεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Γηραιά Ήπειρο. Από την αρχή της κρίσης έως σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήγαν στις κάλπες και είδαν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις να παραδίδουν την εξουσία σε συντηρητικά κόμματα ή συνασπισμούς. Πλάι στις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται ακροδεξιά ή ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που φιλοδοξούν να «εξαργυρώσουν» στις κάλπες την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών. Έτσι, αναλυτές μιλούν για μία άκρως συντηρητική στροφή των Ευρωπαίων πολιτών, που δεν αποκλείεται να βγάλει «τέρατα» από τις ευρωπαϊκές κάλπες που θα στηθούν την ερχόμενη Άνοιξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία. Η επικεφαλής του FN, Μαρίν Λεπέν παλεύει τους τελευταίους μήνες να φέρει αποτινάξει την «ταμπέλα» της ακροδεξιάς και να κερδίσει τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Η στρατηγική της φαίνεται ότι αποδίδει καθώς σε δημοσκόπηση του περιοδικού Νουβέλ Ομπζερβατέρ, το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στην προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές με ποσοστό 24%. Ακολουθεί το κεντροδεξιό UMP, που μετά την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί πασχίζει να βρει έναν κοινό βηματισμό στη μάχη της διαδοχής, και συγκεντρώνει το 22%. Τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου με 19%.

Ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται θορυβημένος από την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και προειδοποίησε την Ευρώπη ότι ρισκάρει να οσπιθοδρομήσει και να παραλύσει εάν οι ευρωσκεπτικιστές και οι εθνικιστές πάρουν το πάνω χέρι στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.


Την ίδια ανοδική πορεία σημειώνει και το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας στην Βρετανία που οι δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο. Ο ηγέτης του κόμματος, Νάιτζελ Φαράζ έχει εκφράσει την αντίθεση του στο ευρώ και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα με την Γερμανία που η διαφορετική διάρθρωση και ανάπτυξη των οικονομιών τους οδηγεί σε μεγάλες ανισότητες.
Στις πρόσφατες εκλογές της Γερμανίας ο μεγάλος κερδισμένος ήταν αδιαμφισβήτητα η Εναλλακτική για τη Γερμανία που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διάλυσης της ζώνης του ευρώ και της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα. Το κόμμα έλαβε πάνω από 800.000 ψήφους και ποσοστό 1,9% λίγο χαμηλότερα από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους του FDP που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην γερμανική βουλή. Αν και έχει κατηγορηθεί για ακροδεξιές «κορώνες» το κόμμα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται την εγγραφή πρώην μελών του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) για το οποίο έχουν κινηθεί διαδικασίες να τεθεί εκτός νομιμότητας.
Στην Νορβηγία προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας η είδηση ότι το κόμμα «Πρόοδος» του μακελάρη του Όσλο, Άντερς Μπρέιβικ τελικά θα συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την κεντροδεξιά. Παρά τις αρνητικές μνήμες από το μακελειό το ξενοφοβικό κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει 29 έδρες στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και συμφώνησε με το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού, Ερνα Σολμπεργκ να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.
Στην Ολλανδία το ξενοφοβικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκιρντ Γούιλντερς βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν και η Μαρίν Λεπέν δεν έχει αποκλείσει μία ενδεχόμενη συνεργασία για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το εν λόγω κόμμα που στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2012 κέρδισε 15 έδρες στη Βουλή τα βάζει ανοιχτά με τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους.
Στην Αυστρία, τόσο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χανς Κρίστιαν Στράχε όσο και η νεόκοπη «Ομάδα Στρόναχ» του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ κέρδισαν σημαντικό έδαφος στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το Κόμμα της Ελευθερίας που επιμένει να ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήρθε τρίτο κόμμα στην αυστριακή βουλή με 40 έδρες πίσω από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που βλέπουν κάμψη στα ποσοστά τους. Η «Ομάδα Στρόναχ», που είναι ανοιχτά κατά της ευρωζώνης, κατά την πρώτη κάθοδο της στις εκλογές κατάφερε να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα και να λάβει 11 έδρες στο κοινοβούλιο.
Στη Φινλανδία το ακροδεξιό κόμμα με τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα «Κόμμα των Φινλαδών» αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και βλέπει μέρα με την ημέρα την δύναμη του να μεγαλώνει, καθώς η οργή των Φινλαδών για τα πακέτα στήριξης στην ευρωζώνη μετατρέπεται σε ψήφους για το κόμμα των εθνικιστών. Στο τελευταίο επεισόδιο το κόμμα από την πατρίδα του Ευρωπαίου επιτρόπου, Όλι Ρεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν ένας βουλευτής του φωτογράφισε φίλο του μέσα στο φινλανδικό κοινοβούλιο να χαιρετά ναζιστικά. Επισήμως το κόμμα καταδίκασε τον ναζισμό και δεσμεύθηκε ότι θα αποπέμψει τον βουλευτή του.
Στο Βέλγιο το εθνικιστικό κόμμα της άκρας δεξιάς «Το Συμφέρον των Φλαμανδών» (VB) διατηρεί τα ποσοστά του και ζητά εδώ και χρόνια την ανεξαρτησία των περιοχών της Φλάνδρας από την γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου.
Οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» που ιδρύθηκαν το 1988 μπήκαν για πρώτη φορά στο σουηδικό κονοβούλιο μετά τις εκλογές του 2010. Κέρδισαν 20 έδρες κυρίως εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής ρητορική τους. Δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί στην Σουηδία περιγράφουν τους Σουδηούς Δημοκράτες ως φασίστες, ξενοφοφβικούς και λαϊκιστές.
Η κρίση, όμως, δεν φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα για την άνοδο των συγκεκριμένων κομμάτων. Όπως υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί σε χώρες της ευρωζώνης οι πολίτες που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την υψηλή ανεργία στρέφονται σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και στον λιγότερο χτυπημένο από την κρίση ευρωπαϊκό βορρά. Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο βρίσκεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο γεγονός ότι οι βόρειοι της Ευρώπης είναι έξαλλοι με τις επιλογές των κυβερνήσεων τους. Αντιδρούν έντονα στα πακέτα στήριξης προς τις χώρες του Νότου, την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων, καθώς ανησυχούν ότι οι μετανάστες θα πάρουν τις δουλειές τους με χαμηλότερα μεροκάματα. 

ΠΗΓΗ:real.gr