Σελίδες

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Στη Βουλή το σχέδιο Νόμου που δίνει σε ιδιώτες την πρωτοβάθμια υγεία

Κατετέθη, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και την μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών.

Στόχο του Νομοσχεδίου είναι το λουκέτο και η συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και η μεταφορά όλων των πόρων του οργανισμού στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στην υγεία να κυριαρχήσουν ενώ οι πολίτες θα καλούνται συνεχώς να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές και χαράτσια. Ταυτόχρονα οι περιορισμοί σε παροχές, φάρμακα και εξετάσεις θα αυξήσουν το ποσοστό των πολιτών που θα αδυνατούν να προσεγγίζουν το νέο «σύστημα» με δεδομένο μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πάνω από 3 εκατομμύρια που είναι ανασφάλιστο δεν έχει καμία πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας .
Επιπλέον η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχοντας τη απόλυτη βεβαιότητα ότι ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού δεν θα αποδεχτεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, επιχειρεί να αφήσει το νέο «σύστημα» γυμνό από ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα οι μονάδες να μετατραπούν σε «άδειο πουκάμισο» και να μην μπορούν να λειτουργήσουν, αφού από το ίδιο το νομοσχέδιο προκύπτει ότι δεν υπάρχει η βούληση για πρόσληψη προσωπικού στα ΠΕΔΥ.
Τέλος υπό αμφισβήτηση μπαίνει και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του οργανισμού, αφού πέρα από τις διαθεσιμότητες είναι στα χέρια των ΥΠΕ να αποφασίσουν που θα τους τοποθετήσουν, γεγονός που θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα κυρίως λόγω χιλιομετρικών αποφάσεων.

Δείτε το σχετικό Νομοσχέδιο από την σελίδα της Βουλής ΕΔΩ και την εισηγητική έκθεση ΕΔΩ
ΠΗΓΗ:ygeionomikoi.gr