Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πρώτο ψαλίδι στο μέρισμα και στο ΕΚΑΣ.

Αρχίζουν από Τετάρτη οι περικοπές, ακολουθούν οι επικουρικές ενώ θα αρχίσει και η καταβολή των κουρεμένων εφάπαξ.

Πρώτο ψαλίδι στο μέρισμα και στο ΕΚΑΣ
 Μειωμένο από 66 έως 88 ευρώ τον μήνα θα είναι από την Τετάρτη το μέρισμα που θα καταβληθεί σε 284.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα από τις συντάξεις Ιουλίου ξεκινούν και οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, ενώ αρχίζει και η καταβολή των κουρεμένων εφάπαξ.


Υπενθυμίζεται ότι ήδη το μέρισμα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχει υποστεί περικοπές 50%, από το 2010 και μετά. Οι νέες περικοπές θα κυμανθούν από 11% έως 63%, και η πλειονότητα των δικαιούχων, περίπου 200.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, θα υποστεί μειώσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τους μερισματούχους που λαμβάνουν παροχή στα επίπεδα των 150 - 200 ευρώ τον μήνα και θα δουν το μέρισμά τους μειωμένο 66  - 88 ευρώ τον μήνα. Στην πράξη, θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 84  - 112 ευρώ τον μήνα (252 - 336 ευρώ το τρίμηνο). Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές των ερχόμενων μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Επίσης επέρχονται και οι ακόλουθες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα:
 ΕΚΑΣ: Η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θεωρητικά ξεκινάει από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Επειδή όμως όταν ελήφθη αυτή η απόφαση οι συγκεκριμένες συντάξεις είχαν καταβληθεί ήδη, η περικοπή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου. Η αναδρομική επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ που δόθηκαν τον Ιούνιο μένει να καθοριστεί πώς θα προκύψει, πιθανότατα σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος - Δεκέμβριος 2016.
 Επικουρικές συντάξεις: Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή έχει ως αφετηρία τις συντάξεις του Ιουνίου επίσης, αλλά η εφαρμογή της θα αρχίσει από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου, η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.
Εφάπαξ: Η «διαδικασία καταβολής των κουρεμένων εφάπαξ θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που θα χορηγηθούν, θα έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος. Ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος θα καταστεί εφικτό να χορηγηθούν περίπου 4.500 - 4.600 εφάπαξ. 
Τονίζεται ότι κατά την περίοδο από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουλίου από τα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο).

ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ. Οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου μηνός Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2016 στις 30 Ιουνίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Τέλος, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους συνταξιούχους την 1η Ιουλίου 2016, ημέρα Παρασκευή.
πηγή: tanea.gr