Σελίδες

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Κυβερνητικό στέλεχος αποκαλύπτει το σχέδιο για την περικοπή του ανθυγιεινού!

  Μπορεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να διαρρηγνύει τα ιμάτια της και να ορκίζεται ότι δεν σκοπεύει να περικόψει το ανθυγιεινό επίδομα όμως ο διορισμένος από την Κυβέρνηση αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Με ένα άρθρο του που δημοσιεύεται στην τοπική ιστοσελίδα της Αχαΐας thebest.gr επιχειρηματολογεί υπέρ της περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, με πρόσχημα την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Ο τίτλος του άρθρου «Επίδομα ανθυγιεινό ή ασφαλείς συνθήκες εργασίας» είναι αποκαλυπτικός για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Στο άρθρο του το κυβερνητικό στέλεχος αναρωτιέται:

«Με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία σχετικά με την τύχη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, θέτω ευθέως το ερώτημα: Τι συμφέρει περισσότερο τον εργαζόμενο να διεκδικεί; Το ανθυγιεινό επίδομα, δουλεύοντας σε οποιεσδήποτε συνθήκες ή την διασφάλιση από κάθε εργοδότη και με τον αυστηρό έλεγχο των υπηρεσιών του κράτους, των ενδεδειγμένων συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας;»
Βέβαια ο κ. Γεωργακόπουλος μάλλον δεν είχε ενημερωθεί ότι το «μυστικό» που αποκάλυψε κρατιόταν επτασφράγιστο από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, προκειμένου να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση οι κυβερνητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στα επικείμενα συνέδρια της ΠΟΕΔΗΝ και της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Άλλωστε γι’ αυτό και μετακινήθηκαν μετά από αυτά οι ημερομηνίες μέσα στις οποίες η επιτροπή θα επανεξέταζε από μηδενική βάση το ανθυγιεινό επίδομα.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είχαμε τονίσει ότι βασικό όχημα για την περικοπή θα ήταν η «υλοποίηση» υποτίθεται κάποιων προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας της επιτροπής για το ανθυγιεινό. Δυστυχώς τόσο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ – ΔΑΚΕ) αλλά και το φιλοκυβερνητικό ΑΡΜΑ έδιναν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το ανθυγιεινό.
Αντί επιλόγου παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλου στην ιστοσελίδα thebest.gr

Επίδομα ανθυγιεινό ή ασφαλείς συνθήκες εργασίας
Με την εμπειρία συμμετοχής μου για δύο θητείες στην επιτροπή υγιεινής και ασφαλειας εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, εκφράζω δημόσια τον προβληματισμό μου, αν πρέπει να διεκδικείται, Επίδομα Ανθυγιεινό ή ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας;
Με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία σχετικά με την τύχη του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, θέτω ευθέως το ερώτημα: Τι συμφέρει περισσότερο τον εργαζόμενο να διεκδικεί; Το ανθυγιεινό επίδομα, δουλεύοντας σε οποιεσδήποτε συνθήκες ή την διασφάλιση από κάθε εργοδότη και με τον αυστηρό έλεγχο των υπηρεσιών του κράτους, των ενδεδειγμένων συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας;
Τι θα ωφελήσει πχ έναν οικοδόμο να παίρνει επίδομα ανθυγιεινό όταν δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας στην οικοδομή και πέσει από μια πρόχειρα στημένη σκαλωσιά;
Τι θα ωφελήσει πχ έναν εργαζόμενο στα χειρουργεία ενός νοσοκομείου να διεκδικεί το ανθυγιεινό επίδομα και οι συνθήκες εργασίας να είναι επισφαλείς;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά παραδείγματα επισφαλών συνθηκών εργασίας αλλά εκείνο που κατά την άποψή μας πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, η διαρκής διεκδίκηση ασφαλών συνθηκών εργασίας ακόμη και μέσα στο ίδιο το Νοσοκομείο, πόσο μάλλον σε άλλους χώρους εργασίας που εγκυμονούν μύριους κινδύνους για κάθε εργαζόμενο.
Αλήθεια τι ωφελεί τον εργαζόμενο να παίρνει επίδομα ανθυγιεινό και να το ξοδεύει σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας;
Η ιστορία άλλωστε των επιδομάτων είναι αυτή που βυθίζει τόσα χρόνια την διεκδίκηση καλύτερων μισθών και μαζί είχε και έχει παρασύρει και την διαμόρφωση της σύνταξης.
Η εργασία απαιτεί υγιή εργαζόμενο σε ασφαλείς συνθήκες που να κινδυνεύει η ζωή του ή η σωματική του ακεραιότητα και η περίοδος σύνταξης απαιτεί καλή σύνταξη για καλά γηρατειά.
 Για να είμαστε πραγματιστές, επαρκής νομοθεσία υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι η διαρκής επαγρύπνηση των ίδιων των εργαζομένων και η διαρκής διεκδίκηση εφαρμογής όσων έχουν νομοθετηθεί αλλά και νέες προτάσεις για την βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας.
ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατρός