Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες).

 Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Δείτε πρώτα εδώ πού ψηφίζετε, βάζοντας τα κάτωθι στοιχεία:
  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
  • Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί)
Μόλις συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, ο ψηφοφόρος θα μάθει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να πάει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 26 Μαΐου.
Για τις Ευρωεκλογές, βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.

Για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές  οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τους σταυρούς που μπορούν να βάλουν, πατώντας εδώhttps://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν πάνω στο χάρτη την περιοχή που τους ενδιαφέρει για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνοµική µου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε µε την αστυνοµική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατοµικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων που έχουν εκδοθεί από τις αρµόδιες ελληνικές αρχές. Η «κοµµένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. µεταβολή επωνύµου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκοµίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώµατα ασφαλείας χρησιµοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να προσκοµίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.