Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Εθνικοί σωτήρες ...

Το σκίτσο της «Εφ.Συν.» [Κ. Γρηγοριάδης 23.01.2020]
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωσε τη συμφωνία με την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών για την αγορά εκ μέρους τους κλινοσκεπασμάτων για τα νοσοκομεία και την ανακατασκευή των χώρων υγιεινής στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.
Μιλάμε για το απόλυτο ξέπλυμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που με «ψίχουλα» μπορεί να βγει και από πάνω την ίδια ώρα που απολαμβάνει δισεκατομμύρια σε φοροαπαλλαγές και να απομυζά το εργατικό δυναμικό που εργάζονται στα καράβια τους σε όλο τον κόσμο.
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν έχει καμία δυσκολία να σηκώνει σημαίες ευκαιρίας και να επανδρώνει το στόλο του με φτηνό εργατικό δυναμικό, εμφανίζεται ως οι εθνικοί ευεργέτες αναλαμβάνοντας την διάσωση του ΕΣΥ.
Βεβαίως τέτοιες πρωτοβουλίες που ξεπλένουν το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του δεν είναι υπόθεση μόνο της σημερινής κυβέρνησης. Ακολουθήθηκαν και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνοδεύτηκαν από τυμπανοκρουσίες και ύμνους για τους μεγάλους χορηγούς.
Η εγκατάλειψη των νοσοκομείων στην τύχη τους, η απαξίωση των κτιριολογικών εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοιες προκλητικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε άλλους σκοπούς.
Απαιτείται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) που θα στοχεύει στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που σήμερα απαξιώνεται. Πρώτα από όλα πρέπει ακόμα και αυτό το κολοβό ΠΔΕ που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο να υλοποιείται και όχι να συρρικνώνεται προκειμένου να βγουν τα ματωμένα πλεονάσματα.
Δυστυχώς και η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Αντίθετα, θα συνεχίσει να προωθεί τέτοιες απαράδεκτες πρωτοβουλίες ενώ ταυτόχρονα θα προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και θα αναθέτει σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ την κάλυψη των αναγκών στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις επικοινωνιακές εξαγγελίες που στοχεύουν έναντι ενός πινακίου φακής να ξεπλύνουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κρίση και την δυστυχία ενός ολόκληρου λαού την ίδια ώρα που αυτοί θησαυρίζουν.
Θα πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου οι δημόσιες δομές υγείας με δημόσια χρηματοδότηση να αποκτήσουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς εγκαταστάσεις, σύγχρονο εξοπλισμό που θα τις συντηρούν και λειτουργούν εργαζόμενοι με σταθερές εργασιακές  σχέσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς.

πηγή: ygeionomikoi.gr