Σελίδες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

«Κλειστά τα σχολεία, η Βουλή και άρρωστος ο πρωθυπουργός».


Οι εποχές αλλάζουν, τα πάθη των ανθρώπων όχι

Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης όχι του  κορονοϊού αλλά επιδημίας γρίπης έχουν ληφθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Η πρώτη φορά ήταν το χειμώνα του 1889, η δεύτερη στο τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τον χειμώνα 1918-19 και η τρίτη το 1931 όταν νόσησε μέχρι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και το μισό υπουργικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να κλείσει για μία εβδομάδα ακόμα και η Βουλή.

Αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά σε αποσπάσματα των Εφημερίδων της εποχής για να διαπιστώσει ότι τα μέτρα που υποδεικνύονταν για την προστασία του πληθυσμού ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με τα σημερινά.
 Ωστόσο οι κυβερνήσεις Βενιζέλου τόσο του 1918 όσο και το 1931, απέφυγαν τη λήψη ακραίων μέτρων κλεισίματος χώρων διασκέδασης για να μη χάσει τη δουλειά του μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε περιόδους κρίσης και περιορίστηκαν σε προληπτικά μέτρα με απολυμάνσεις αερισμούς κλπ
Ασθενείς και απώλειες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής , το 1889 πέθαναν περίπου 1000 άτομα, το 1919 περίπου 2000 ενώ για το 1931 υπάρχουν αναφορές για νεκρούς αλλά όχι αριθμοί.
 


 
πηγή: flash.gr