Σελίδες

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

σαν σήμερα, 12 Απριλίου 1961.

Ο Yuri Gagarin, είναι ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα.
  
 «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». 
Πρόκειται για τις πρώτες λέξεις που «ακούστηκαν» ποτέ στο διάστημα. Τις πρόφερε ο Σοβιετικός Yuri Gagarin, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 12 Απριλίου του 1961, μέσα στο Vostok 1. Σχεδόν 7 χρόνια μετά την ιστορική πτήση του, στις 27 Μαρτίου 1968, ο Gagarin σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του, ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Kirzhach.

O Yuri Alekseyevich Gagarin γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σε ένα μικρό χωριό δυτικά της Μόσχας.  Οι γονείς του δούλευαν σε κολλεκτίβα της περιοχής και ο ίδιος, αφού εργάστηκε σε χυτήριο, αφοσιώθηκε στην αγάπη του για τα αεροπλάνα, φοιτώντας στην τεχνικής σχολή του Saratov. Ακολούθησε το 1955 η Σχολή Πιλότων του Orenburg και μετά την αποφοίτηση του κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία.
Το 1959 υπέβαλε αίτηση για συμμετοχή για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα και, μαζί με άλλους 20 συνυποψηφίους, υπεβλήθη σε μια πολύ σκληρή διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης. 
 Η προετοιμασία των υποψηφίων ήταν δύσκολη και απαιτητική. Έπρεπε όλα να είναι τέλεια, ώστε η αποστολή να είναι επιτυχής. Άλλωστε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη δεν επέστρεψε ποτέ. Συγκεκριμένα, η σκυλίτσα Λάικα επιβιβάστηκε στο Σπούτνικ 2, στις 3 Νοεμβρίου 1957, και πέθανε έξι ώρες μετά την εκτόξευση, λόγω θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, ενώ έπρεπε να παραμείνει ζωντανή για 10 μέρες. Η προχειρότητα στην κατασκευή του διαστημικού σκάφους και η βλάβη που προέκυψε, οδήγησαν στον άμεσο θάνατο του πειραματόζωου.
Τελικά το 1960 επελέγη ο ίδιος, με εφεδρικό τον Gherman Titov, τόσο για την απόδοσή τους όσο και για το χαμηλό τους ανάστημα, καθώς ο χώρος στο Vostok ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Η συνέχεια ανήκει στην ιστορία.
Ο Gagarin απογειώθηκε με το Vostok 1 στις 12 Απριλίου του 1961, στις 09.07 ώρα Μόσχας και 25 λεπτά αργότερα μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος). Η συνολική διάρκεια της αποστολής ήταν 108 λεπτά.

 Οι επιστήμονες φοβούνταν πως στο διάστημα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν θα εδύνατο να λειτουργήσει σωστά, ενώ και η ψυχολογική κατάσταση εικάζονταν πως θα ήταν ιδιαίτερα ασταθής.  
Μολαταύτα, προς ανακούφιση όλων, όταν ρώτησαν τον ίδιο τον Γκαγκάριν πώς νιώθει, κατά τη διάρκεια της πτήσης του, εκείνος αποκρίθηκε: Νιώθω τέλεια! Εσείς εκεί πώς είστε;
Προσγειώθηκε στις 10:55 με το αλεξίπτωτό του κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που συνάντησε ο πρώτος, πλέον, κοσμοναύτης της ανθρωπότητας.  
Λέγεται πως κατά την επιστροφή του τραγουδούσε τους εξής στίχους: Η πατρίδα ακούει, η πατρίδα γνωρίζει, πού πετάει ο γιος της στον ουρανό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες επιβίωσης του ήταν μόλις 5%, με την επιστροφή του στη Γη να φαντάζει μάλλον απίθανη. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ήταν σίγουρος αν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει στο διάστημα. Κι όμως, μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. 
Ο Gagarin δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα.
H πτήση αυτή μας έδωσε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.
 Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στο διάστημα και ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί το ίδιο καλά στις συνθήκες αυτές. Αποτέλεσμα, λοιπόν, η πτήση αυτή να «ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος». 

Γκαγκάριν

Γκαγκάριν
Ο Φιντέλ Κάστρο αγκαλιάζει τον Γιούρι Γκαγκάριν 


Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/96

© SanSimera.gr
Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 σ’ ένα μικρό χωριό, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Όταν τελείωσε το σχολείο, το 1950, γράφτηκε σε τεχνική σχολή, με σκοπό να γίνει μεταλλουργός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα πιλότου. Ο εκπαιδευτής του διέκρινε το ταλέντο του και τον σύστησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διακρίθηκε για τις πτητικές του ικανότητες, την πειθαρχία και τη σωματική του δύναμη.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/96

© SanSimera.gr