Σελίδες

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Σαν σήμερα, 7 Μαϊου 1944: Εκτελούνται 15 απεργοί του ΟΤΕ.

Έλληνες καταδότες, παρέδωσαν ονομαστικό κατάλογο των απεργών στις δυνάμεις κατοχής.
 



Μόλις είχε περάσει η Πρωτομαγιά του 1944 με τη θυσία των «200» στην Καισαριανή να συγκλονίζει. Οι εργαζόμενοι στον πρόγονο του ΟΤΕ, την Τηλεφωνική Εταιρεία, όπως την έλεγαν τότε, είχαν ήδη πραγματοποιήσει σειρά απεργιακών δράσεων.
 Στο γνωστό βρώμικό τους ρόλο, Έλληνες καταδότες, παρέδωσαν ονομαστικό κατάλογο των απεργών στις δυνάμεις κατοχής.
Ακολούθως τα ναζιστικά στρατεύματα και Έλληνες των Ταγμάτων Ασφαλείας πραγματοποίησαν μπλόκο στο κτίριο της Τηλεφωνικής Εταιρείας. Ακολούθησαν συλλήψεις και τελικά στις 7 Μαΐου 1944, εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
 Για το Μπλόκο της Τηλεφωνικής, αναδημοσιεύουμε από το αρχείο μας, μέρος ραδιοφωνικής συνέντευξης που μας είχε παραχωρήσει πριν χρόνια, ο μη ευρισκόμενος πια στη ζωή, Λευτέρης Χατζηανδρέου που ήταν γενικός γραμματέας του σωματείου εργατοτεχνιτών της Ανώνυμης Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος –ΑΕΤΕ (πρόγονος του ΟΤΕ) το 1943.

Το απόσπασμα της συνέντευξής του
Ερώτηση: Τι ήταν το Μπλόκο της τηλεφωνικής;
Απάντηση: «Κόντευε Πρωτομαγιά του 1944 και οι Γερμανοί είχαν λυσσάξει με τις κινητοποιήσεις του προσωπικού. Στις 27 Απρίλη, η γενική ασφάλεια και η ειδική ασφάλεια, παίρνουν εντολή να συλλάβουν όσο πιο πολλά Εαμικά στελέχη από την τηλεφωνική, για να μας σπάσουν τον τσαμπουκά, όπως έλεγαν. Εγώ μόλις είχα καταφέρει στη Σταδίου 15, να αποσπάσω από το Γερμανό διοικητή Φρομ, ένα μηνιαίο επίδομα. Φτάνω στην Κωλέττη, όπου ήταν η ασφάλεια και με συλλαμβάνουν και με πάνε αρχικά Ελπίδος 3. Ανήμερα της Πρωτομαγιάς με πήγανε στις φυλακές Χατζηκώστα.
Εκεί βλέπουμε 200 άτομα χωρίς αποσκευές, που τα πήγαιναν για εκτέλεση σαν αντίποινα για το σκότωμα ενός στρατηγού στην Πελοπόννησο. Με οδήγησαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Δομοκό, από όπου δραπέτευσα. Όσο είχα αυτή τη διαδρομή, έγινε το Μπλόκο της τηλεφωνικής στις 4 Μάη, ενώ εγώ απουσίαζα. Είχαμε 24ωρη απεργία την 1η Μάη λόγω της Πρωτομαγιάς και Γερμανοί μαζί με διευθυντές λυσσάνε και δίνουν εντολή για μπλόκο στη Σταδίου 15, στην Κωλέττη και στα διάφορα τηλεφωνικά κέντρα. Το μπλόκο γίνεται στις 4 Μάη και συλλαμβάνονται 250 συνάδελφοι. Πιάσανε λοιπόν τους συναδέλφους και τους πήγανε στο Χαϊδάρι.
Το αποτέλεσμα ήταν να νεκρώσει η τηλεφωνική, δεν υπήρχε προσωπικό. Σε δύο μέρες τους απελευθέρωσαν εξ ανάγκης για να δουλέψει το σύστημα. Κράτησαν 15 που τους εκτέλεσαν στην Καισαριανή».
 
πηγή: .ert.gr