Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Σαν σήμερα, 28 Ιουλίου 1836, γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904), είναι σημαντικός και πρωτοπόρος λογοτέχνης και δοκιμιογράφος, μια από τις ανατρεπτικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων.





Με το μυθιστόρημα, «Πάπισσα Ιωάννα» (1866), που μοιάζει περισσότερο με μελέτη («μεσαιωνική μελέτη» το χαρακτήριζε ο ίδιος), προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Για την «Πάπισσα Ιωάννα» έχουν γραφτεί  εκατοντάδες κι εκατοντάδες σελίδες. Ο Ροΐδης, έγραψε, όμως, και πολλά περισσότερα απ’ αυτό το σημαντικό έργο. 
Αξίζει να σημειώσουμε, μεταξύ των έργων του,  το δοκίμιο του «Περί συγχρόνου εν Ελλάδι κριτική» (1877), όπου υπερασπίζεται, έναντι των παλαιότερων ρομαντικών αντιλήψεων, τη θέση ότι το λογοτεχνικό έργο καθορίζεται από τον κοινωνικό του περίγυρο. Ήταν υπέρμαχος της δημοτικής, αλλά ο ίδιος γράφει τα κείμενα του στην καθαρεύουσα (με εξαίρεση το παραμύθι «Η μηλιά»). Ξεχώριζε για το συγγραφικό του ύφος.
Ο Ροΐδης έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου του 1904.

Στο  διήγημά του με τίτλο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου», πίσω από την ιστορία της φιλάρεσκης συζύγου και του ερωτευμένου συζύγου της, καυτηριάζει με ειρωνεία και χιούμορ, τους νεόπλουτους αστούς, την τάση τους για χλιδή, αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις που βασίζονται σε σαθρές βάσεις οικονομικής εξάρτησης.  Με το θέμα αυτό ασχολείται ακόμα πιο «ανοιχτά» στο διήγημά του «Η τιμή των γυναικών».
 Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Καυστικός και οξυδερκής, ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε διατυπώσει το περίφημο «έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας» και το «Εις νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων».
 Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου. Γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Χίο. Το 1841 ο πατέρας του, Δημήτριος Ροΐδης, διορίστηκε διευθυντής μεγάλου εμπορικού οίκου και, στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Γένοβα, όπου η φιλελεύθερη γενοβέζικη επανάσταση του 1848-49 σημαδεύει τον νεαρό Ροΐδη αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς.

 ... κάποια αποφθέγματα του Ροίδη

Άνευ παραβιάσεως του Συντάγματος αδύνατον είναι να ζήση κυβέρνησις επί μίαν ημέραν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/quotes/authors/150

© SanSimera.gr
Άνευ παραβιάσεως του Συντάγματος αδύνατον είναι να ζήση κυβέρνησις επί μίαν ημέραν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/quotes/authors/150

© SanSimera.gr
  •  Πλατωνικός έρως, ίσον μαλακόν  παξιμάδιον δια τους μη έχοντας οδόντας.
  •  Απαραίτητος όρος αρμονικής συμβιώσεως με γυναίκα φιλάρεσκον είναι ν’ αποκρύπτη τις επιμελώς δύο τινά: τα εννέα δέκατα της αγάπης του και το ήμισυ τουλάχιστον της περιουσίας του.
  •  Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί.
  •  Γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή.      (για υπουργό)
  •  Εξειδίκευσις είναι η διέξοδος της άγνοιας προς μίαν κατεύθυνσιν.
  •  Πολύ φοβούμεθα ότι οι ημέτεροι καθηγηταί, καθιστώσι την κλασσικήν αρχαιότητα ενδιαφέρουσαν και αγαπητήν, όσο και οι παπάδες την ορθόδοξον θρησκείαν.
  •  Όταν έχει κανείς το δικαίωμα να λαθεύει απεριόριστα, είναι βέβαιος πως κάποτε θα πετύχει.


Βρείτε τα βιβλία του:
πηγές: imerodromos.gr 
            tvxs.gr 

Άνευ παραβιάσεως του Συντάγματος αδύνατον είναι να ζήση κυβέρνησις επί μίαν ημέραν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/quotes/authors/150

© SanSimera.gr