Σελίδες

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μπέρτολντ Μπρέχτ: Επίκαιρος και διαχρονικός!

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1898, γεννήθηκε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ.
«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». (σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) 


«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
 Δεν ήμουν τσιγγάνος.
 Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.


Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…»
Μπέρτολντ Μπρέχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ(1898-1956) , Γερμανός κομμουνιστής δραματουργός , ποιητής , σκηνοθέτης στρατεύεται με την εργατική τάξη και αποτελεί την επαναστατική πρωτοπορία  στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης του εικοστού αιώνα. Το λογοτεχνικό έργο του χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της καταδίκης του πολέμου και εμπνέεται από τη μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία.  Το όραμα του δεν είναι άλλο από μια νέα κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Μπέρτολντ Μπρέχτ, δεν είναι μόνο επίκαιρος και διαχρονικός. Η διαλεκτική του σκέψη και ματιά, που διαπερνά όλο το έργο του, είναι πολύτιμο βοήθημα για να κατανοήσει κανείς όχι μόνο τη φύση τού καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα της ταξικής πάλης.
Το έργο τού Μπέρτολντ Μπρέχτ, είναι επίσης πολύτιμο θεωρητικό και ιδεολογικό εργαλείο απέναντι στούς πανίσχυρους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του συστήματος, που στις μέρες μας διεξάγουν έναν λυσσαλέο πόλεμο ενάντια σε κάθε ιδέα και δράση Ανατροπής. 
Το οραματικό στοιχείο και η αισθητική του, κατατάσσουν τον Μ. Μπρέχτ ανάμεσα στούς κορυφαίους διανοητές και καλλιτέχνες.
Η περίπτωση τού Μ. Μπρέχτ, είναι ισχυρό χαστούκι απέναντι στις αντιδραστικές αστικές αντιλήψεις πού θέλουν την "πραγματική" τέχνη ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη. Ο καλλιτέχνης και κάθε Άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ουδέτερος δηλ. αδιάφορος γιά ό,τι συμβαίνει γύρω του.

Η ουδετερότητα είναι συνενοχή.

«Η ουδετερότητα μόνο στην ολοκληρωτική συντριβή τού λαού οδηγεί»
όπως έλεγε και ο ίδιος ο Μπρέχτ.

«Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν' αλλάξεις: 
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση. 
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. 
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία. 
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. 
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς 
την πραγματικότητα ν' αλλάξουμε.»
Μπέρτολντ  Μπρέχτ 

Στο μουσικό έργο τού  Θ. Μικρούτσικου πάνω σε ποιήματα τού Μπρέχτ, αναδεικνύεται ο ριζοσπαστικός και καυστικός πολιτικός λόγος του.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη τού 1978.