Σελίδες

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

 


Σαν σήμερα 16 Αυγούστου βιβλία με «ανθελληνικό» περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους του Μεταξά
16 Αυγούστου 1936: Βιβλία με «ανθελληνικό» περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους της δικτατορίας Μεταξά. Ανάμεσά τους, βιβλία των Γκαίτε, Σω, Φρόιντ, Τολστόι.
 16 Αυγούστου 1960:  Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.
 16 Αυγούστου 1969:  Ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Αγρίνιο - Ιωάννινα με 28 επιβαίνοντες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει την διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.
 16 Αυγούστου 1938: Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς μουσικούς και τραγουδοποιούς της delta blues, ο Robert Johnson (Robert Leroy Johnson 1911-1938) απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι. Επίσημη αιτία θανάτου του αναφέρεται η “δηλητηρίαση από στρυχνίνη”. Η θεωρεία λέει πως το δηλητήριο του το έβαλε στο ποτό ο ζηλιάρης σύζυγος μιας γυναίκας που οJohnson φλέρταρε. Πολλοί θεωρούν μέχρι και σήμερα πως “αυτός ήταν η blues”. Ο Eric Clapton τον είχε χαρακτηρίσει σαν τον μεγαλύτερο τραγουδιστή της blues. Το 1986 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του: “Come On In My Kitchen”, “Love in Vain”, “From Four Until Late”, “Cross Road Blues” κ.α.

 
16 Αυγούστου 1920: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Τσαρλς Μπουκόφσκι. Ο Μπουκόφσκι, γεννήθηκε στη Γερμανία, σε ηλικία όμως μόλις τριών ετών μετακόμισε με τους γονείς του στο Λος Άντζελες.
Πέθανε στις 9 Μαρτίου 1994, στην Καλιφόρνια.
Το 1992, έγραψε το ποιήμα «καρδιά στο κλουβί». Είχαν προηγηθεί το 1991, οι βομβαρδισμοί του Ιράκ από τους Αμερικάνους.
...συνειρμοί με το σήμερα, αλλά και με την Ιστορία!
Οι αδελφοί Κατσιμίχα, μελοποίησαν αυτό το ποιήμα. Θα το βρείτε στο δίσκο τους «Beat Poetry».