Σελίδες

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Επιστροφή στο παρελθόν για τις επικοινωνίες στο ΕΚΑΒ.

Επιστροφή στο παρελθόν για τις επικοινωνίες στο ΕΚΑΒ
Μπορεί τηλεοπτικά να μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή, αλλά στο ΕΚΑΒ (όπως και στην αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό) η ενδοεπικοινωνία γύρισε πίσω στην αναλογική εποχή, με τα παράσιτα, τις παρεμβολές και την ελλιπή κάλυψη, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ η αναστολή της λειτουργίας του συστήματος ψηφιακής ασύρματης επικοινωνίας TETRA, που τους ανάγκασε να επιστρέψουν στο παλαιότερο αναλογικό σύστημα VHF. Αυτή η «επιστροφή στο παρελθόν», δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των πολιτών, αφού το παλαιότερο σύστημα ενδοεπικοινωνίας έχει βασικά μειονεκτήματα.
Καταρχάς, το αναλογικό σύστημα δεν χαρακτηρίζεται από επαρκή κάλυψη σε όλα τα σημεία, δεν λείπουν τα παράσιτα, ενώ μπορεί ο οποιοσδήποτε να ακούει, ακόμα και να παρεμβαίνει στις συνομιλίες, όπως ανέφερε στο Virus, ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γ. Χούσσος.
Το σύστημα έχει δυνατότητα κλειδώματος των συχνοτήτων για τις υπηρεσίες ασφάλειας, αλλά υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν οι περιορισμοί. Ωστόσο, για το ΕΚΑΒ τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο «μαύρα» όσο για τα σώματα ασφαλείας. Αφενός, δεν έχει να διαχειριστεί απόρρητες πληροφορίες, αφετέρου δεν είχε να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα προβλήματα λόγω ασυντήρητων συστημάτων, αφού ακόμη και κατά τη λειτουργία του TETRA, διατηρούσε και συντηρούσε το παλαιότερο σύστημα, ως εφεδρικό. Μάλιστα, μόλις σε 3 λεπτά από την παύση της λειτουργίας του συστήματος TETRA ήταν σε πλήρη λειτουργία το αναλογικό σύστημα.
Η σύμβαση
Η σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία SAIC για τη λειτουργία του TETRA, που ίσχυε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έληξε την περασμένη εβδομάδα. Αλλά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ενώ είχε τη δυνατότητα να μεταδίδει και δεδομένα ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως, μεταδίδοντας μόνο φωνή, τουλάχιστον στο ΕΚΑΒ.
Τώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν σύστημα TETRA, ώστε να επιστρέψουν στο…2014 οι ενδοεπικοινωνίες του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Αντίστοιχα συστήματα διαθέτουν, φυσικά, και άλλες εταιρείες, μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ, στον οποίο πληροφορίες θέλουν να τείνουν ότι οι ελληνικές υπηρεσίες, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και με χαμηλότερο, από ότι λέγεται, κόστος.
πηγή:virus.com.gr