Σελίδες

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Απίστευτο: Συγγενείς κουβαλούν στα χέρια τους ασθενείς λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων!

Απίστευτο: Συγγενείς κουβαλούν στα χέρια τους ασθενείς λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων!

Στο βωμό της τρόικας και των εκλογών φαίνεται πως ξεγύμνωσαν πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία δεν μπορούν πλέον να παράσχουν με ασφάλεια ούτε τις βασικές υπηρεσίες.

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίσσονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Η διάθεση της κυβέρνησης να τηρήσει κατά γράμμα τις …οδηγίες της τρόικας και όσα επιβάλουν τα μνημόνια, έχει αφήσει χωρίς προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία.
Τραγικές είναι μάλιστα οι συνέπειες λόγω της έλλειψης τραυματιοφορέων!
Οι λιγοστοί εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν ούτε να ανασάνουν πόσο μάλλον να μεταφέρουν ασθενείς. Αποτέλεσμα είναι να γίνονται οι εξετάσεις των ασθενών με καθυστέρηση, να αργούν βασικές και επείγουσες διαδικασίας για την αποθεραπεία τους αλλά και οι συγγενείς τους να είναι σε απόγνωση κουβαλώντας συχνά πυκνά οι ίδιοι τους αρρώστους με τα χέρια τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Λαϊκού νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr σε κάθε βάρδια αντιστοιχούν περί τους 4-5 τραυματιοφορείς ενώ το απόγευμα γίνονται μόλις δύο! Και το …πολυπληθές αυτό τμήμα των τραυματιοφορέων καλείται να εξυπηρετήσει 800-1000 πολίτες που προσέρχονται στο νοσοκομείο για να βρουν γιατρειά.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα που βλέπουν το προσωπικό να μειώνεται μέρα με τη μέρα λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

«Ο χρόνος αναμονής των ασθενών προς διακίνηση θα αυξηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περιστατικά που χρήζουν άμεσης μετακίνησης.
Στο Λαϊκό Νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 580 ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται από 5 Τραυματιοφορείς κατά την πρωινή βάρδια και από 2 κατά την απογευματινή. Η πραγματικότητα αυτή δεν επιτρέπει την έγκαιρη διεξαγωγή των εξετάσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους νοσηλευόμενους. Επίσης δεν επιτρέπει την άμεση και ασφαλή αντιμετώπιση εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών, με το βαθμό επικινδυνότητας να αυξάνεται κατακόρυφα γι`αυτούς τους ασθενείς» λέει στο HealthReport.gr o Ανδρέας Μακρής, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του «Λαϊκού» και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ.

Και βέβαια οι φόβοι των εργαζομένων για την επικινδυνότητα της κατάστασης δεν είναι καθόλου τυχαίοι αν σκεφτεί κανείς πως στα χειρουργεία του νοσοκομείου, όπου λειτουργούν 7 ή και 8 χειρουργικά τραπέζια απέμειναν 4 τραυματιοφορείς στην πρωινή βάρδια και 2 στην απογευματινή, για να διεκπεραιώσουν πάνω από 50 χειρουργεία που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Και η τραγική αυτή κατάσταση δεν έχει μόνο συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι διανύουν αμέτρητα χιλιόμετρα κάθε μέρα με ένα φορείο στα χέρια για να προλάβουν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αρρώστους.
Και βέβαια οι επιπτώσεις φαίνονται στο μυοσκελετικό τους σύστημα ειδικά μετά την εντατικοποίηση της εργασίας τους…

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας στον κλάδο είναι τα 50 έτη αφού προσλήψεις δε γίνονται αλλά γίνονται αποχωρήσεις!