Σελίδες

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις συμβάσεις των εργολαβικών

  Ψηφίστηκε στο Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία η τροπολογία (δείτε εδώ) με την οποία τροποποιείται η μοριοδότηση και οι προϋποθέσεις για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στους τομείς των υποστηρικτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση).

Η τροπολογία αυτή έχει βασικά τις παρακάτω αλλαγές σε σχέση με την ισχύουσα μέχρι σήμερα ρύθμιση.
 
  1. Αυξάνει τη μοριοδότηση των εργαζομένων που απασχολούνταν ή απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου στους αντίστοιχους τομείς από 8 μόρια το μήνα σε 9.
  2. Μοριοδοτεί μόνο την ομοειδή εργασία στον αντίστοιχο τομέα και όχι κάθε εργασία όπως προβλέπονταν σε προηγούμενη ρύθμιση.
  3. Δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους στις εργολαβικές εταιρίες που προέρχονται από χώρες εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς περιορίζοντας σημαντικά τα εμπόδια που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
  4. Διαφοροποιεί τα κριτήρια μοριοδότησης των ανέργων και καταργεί την μοριοδότηση σε πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων.
Η τροπολογία αυτή παρότι έχει βελτιώσεις σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση σε αρκετά σημεία, περιορίζει από 10 σε 9 μόρια την μοριοδότηση των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν  στην τροπολογία που είχε δώσει το υπουργείο υγείας στην ΠΟΕΔΗΝ στην πρόσφατη κινητοποίηση.
Ο αγώνας που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα για να μην απολυθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι φαίνεται ότι έδωσε κάποια αποτελέσματα χωρίς βεβαίως να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το ζήτημα. Γκρέμισε τις αυταπάτες για τον χαρακτήρα των ατομικών συμβάσεων που καλλιεργούσαν σε πρώτη φάση η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και ακόμα και σήμερα το φιλοκυβερνητικό ΑΡΜΑ.
Γι αυτό ο αγώνας για την εκδίωξη των εργολάβων, η επιδίωξη να καταργηθεί η ελαστική εργασία, να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνο με τους εργαζόμενους, να επιβληθεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά καθώς και η επαναφορά των υπηρεσιών στο δημόσιο με την επανασύσταση των οργανικών θέσεων μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.