Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για τους εργολαβικούς ΤΩΡΑ!

Tο κίνημα των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία διογκώνεται και παίρνει χαρακτηριστικά ενός ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν αναγκάσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να αναζητά δρόμο διαφυγής. Μπροστά στη γενική κατακραυγή για τις επερχόμενες μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας, εξαιτίας του τρόπου μοριοδότησης, το υπουργείο υποχρεώθηκε να δώσει στην ΠΟΕΔΗΝ τροπολογία, η οποία βελτιώνει σημαντικά τον τρόπο μοριοδότησης.
Η τροπολογία αυτή (διαβάστε εδώ), όμως, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, αφού σύμφωνα με το υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να δοθεί οριστική λύση, την οδηγεί σε μια παρελκυστική τακτική μεταθέτοντας συνεχώς τις ευθύνες σε άλλους. Είναι γνωστή η τοποθέτηση του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη συνάντηση με τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ: «Εμείς θέλαμε, αλλά μας μπλόκαραν οι δικαστικές αποφάσεις και το ΑΣΕΠ».
Ανεξάρτητα, όμως, από την τύχη που θα έχει η συγκεκριμένη τροπολογία, τόσο στο τελικό περιεχόμενο όσο και στην πιθανότητα εφαρμογή της, το πρόβλημα της διασφάλισης της δουλειάς των εργαζομένων παραμένει. Οι ατομικές συμβάσεις θα λήξουν το αργότερο στις 31/12/2018 και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, ότι δε χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και αυτές θα εκχωρηθούν σε ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι αποκαλυπτική για το μέλλον που επιφυλάσσει και αυτή η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, αλλά και στο δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων: επιστροφή των εργολάβων με τον μανδύα των ΚΟΙΝΣΕΠ, ολοκληρωτική παράδοση υπηρεσιών και λειτουργιών των νοσοκομείων στα ιδιωτικά συμφέροντα, ανακύκλωση της ανεργίας και εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους.
Η πρόσδεση της κυβέρνησης στο μνημονιακό άρμα, η υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για δραστικό περιορισμό του κράτους, είναι οι λόγοι που «δεν της επιτρέπουν» να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους και στη σύσταση οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ – ΔΑΚΕ) εξαντλεί τον καταγγελτικό της λόγο απέναντι στην κυβέρνηση στην επισήμανση μόνο του κινδύνου των απολύσεων. Σιωπά επιδεικτικά και δεν αναδεικνύει τα αιτήματα της υπογραφής συμβάσεων αορίστου χρόνου και επανασύστασης των οργανικών θέσεων. Η στάση της αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι οι πολιτικοί τους φορείς (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) πρώτοι εφάρμοσαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της περικοπής των δαπανών για την υγεία, της παράδοσης των υπηρεσιών στους ιδιώτες και της κατάργησης των οργανικών θέσεων. Ακόμα και σήμερα, παραμένουν πιστές στην εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών στους ιδιώτες και σιωπούν για τον κίνδυνο των απολύσεων.
Η παράταξη του ΑΡΜΑτος, μπροστά στο κύμα των επερχόμενων απολύσεων, εγκατέλειψε τους πανηγυρισμούς. Παρ` όλα αυτά, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, δεν τολμά να ψελλίσει ούτε κουβέντα σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή και σε καμία περίπτωση δε θέτει ως αιτήματα την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου και την επανασύσταση των οργανικών θέσεων. Γνωρίζει καλά ότι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο μνημονιακό άρμα την υποχρεώνει να προχωρήσει σε καταργήσεις οργανικών θέσεων, συγχωνεύσεις / καταργήσεις και κλεισίματα μονάδων υγείας -σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου για τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων- αλλά και εκχώρηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε μεταλλαγμένους εργολάβους (ΚΟΙΝΣΕΠ), όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας.
Η στάση αυτή των παρατάξεων, σε συνδυασμό με την απουσία οργάνωσης των κινητοποιήσεων, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια προκειμένου οι κινητοποιήσεις να είναι συντονισμένες, να αποκτήσουν την μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα και να φέρουν νικηφόρα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών προτείνει να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις εργολαβίες καθώς και οργάνωση της απεργίας στις 15 Μάρτη.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους εργαζομένους στις εργολαβίες να μην παραμυθιάζονται από τις αόριστες υποσχέσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και αμοιβές. Καλεί τα σωματεία των νοσοκομείων να στηρίξουν, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν αυτό τον αγώνα.
Τέλος, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους εργαζομένους στα συνεργεία των νοσοκομείων, αλλά και αυτούς που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 15 Μάρτη.
Οι απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου – ΤΩΡΑ
ΕΞΩ οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία
Να πληρωθούν – ΤΩΡΑ – τα δεδουλευμένα.
Να συσταθούν οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας και να καλυφθούν με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Υπεράσπιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ των νοσοκομείων
  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
Επαναφορά όλων των υπηρεσιών στο Δημόσιο
ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!