Σελίδες

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μένουν οι εργολάβοι που φεύγουν!


Στις 2 Μαρτίου, είχαμε δημοσιεύσει το σχόλιο «Φεύγουν οι εργολάβοι που μένουν (Διαβάστε εδώ)». Ο τίτλος παρέπεμπε στο γνωστό σατιρικό τραγουδάκι, με το οποίο ο Χάρυ Κλυν διακωμωδούσε την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για τις αμερικανικές βάσεις. Υπενθυμίζουμε για τους νεότερους αναγνώστες πως το ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν προεκλογικά (1981) να ξηλώσει τις βάσεις, αλλά τελικά ως κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία παραμονής τους, την οποία βάφτισε… συμφωνία απομάκρυνσης!

Αφορμή για το σχόλιό μας ήταν η απάντηση που είχε δώσει ο κ. Ξανθός σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, σχετικά με την προοπτική που έχουν οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μετά την απομάκρυνση των εργολάβων και τη λήξη των ατομικών συμβάσεων στις 31/12/2018.
Η απάντηση του υπουργού ήταν σαφέστατη και ενδεικτική της προσχώρησης της κυβέρνησης στο νεοφιλελεύθερο μνημονιακό μπλοκ: «Εμείς πιστεύουμε ότι οι υποστηρικτικές λειτουργίες των νοσοκομείων πρέπει να εκχωρηθούν προοπτικά στην κοινωνική οικονομία. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό κρατικό τομέα για να κάνουν αυτή τη δουλειά». 
Οι προεκλογικές εξαγγελίες για ξήλωμα των εργολάβων από τα νοσοκομεία, επαναφορά των υπηρεσιών στο δημόσιο, επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εγκαταλείφθηκαν.
Επειδή κάποιοι είχαν θεωρήσει υπερβολική την άποψή μας για πλήρη ένταξη της κυβέρνησης στο απέναντι στρατόπεδο (ορισμένοι μάλιστα αμφισβητούσαν κατά πόσο μεταφέραμε σωστά τις δηλώσεις του υπουργού), περιμέναμε μια δεύτερη ευκαιρία για να διαπιστώσουμε τυχόν υπερβολή μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Στις 12 Ιουλίου, τέσσερις μήνες μετά, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον κ. Ξανθό. Αντικείμενο ήταν το τι μέλλει γενέσθαι με τους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις και οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα λήξουν στις 31/12/2018. Ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών έθεσε πάλι το ερώτημα, για να πάρει την ίδια απάντηση με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις: «Η προοπτική είναι να δώσουμε το κομμάτι των υποστηρικτικών υπηρεσιών στην κοινωνική οικονομία, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΝΣΠΕ κλπ. Πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν κρατικοί δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτές τις υπηρεσίες», ξαναείπε ο Υπουργός Υγείας.
Οι εργολάβοι και τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στα νοσοκομεία με τον μανδύα της κοινωνικής οικονομίας.
Κύρια μορφή κοινωνικής επιχείρησης είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλά περί τίνος ακριβώς πρόκειται; 
«Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι οι αστικοί συνεταιρισμοί του Ν. 1667/1986 που έχουν ως καταστατικό σκοπό τη συλλογική και την κοινωνική ωφέλεια», αναγράφεται στο άρθρο 14 του νόμου 4430/2016. Για να συνεχίσει στο τέταρτο εδάφιο του ίδιου άρθρου: «Η συμμετοχή νομικών προσώπων στην ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μελών της».
Δηλαδή επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων, όπως για παράδειγμα ΑΕ, ΕΠΕ κλπ, αρκεί να μην υπερβαίνει το όριο! Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εάν εμείς ήμασταν εργολάβοι, θα κάναμε το εξής: Θα ιδρύαμε ΚΟΙΝΣΕΠ, θα βάζαμε μέσα την ανώνυμη εταιρεία μας, θα δηλώναμε και για συνεταίρους κάποιους αχυρανθρώπους ή ταλαίπωρους εργαζομένους ώστε να μην ξεπερνάμε τυπικά το 1/3, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Εργολάβοι πριν, κοινωνικοί εργολάβοι μετά!
Επειδή, όμως, ο πλουραλισμός ενισχύει τη δημοκρατία (και την κοινωνική επιχειρηματικότητα), υπάρχει κι άλλος τρόπος. Ας ρίξουμε μια ματιά στο άρθρο 3 του ίδιου νόμου. Εκεί ορίζεται με σαφήνεια ότι φορέας κοινωνικής οικονομίας μπορεί να είναι οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο (με εξαίρεση τα μονοπρόσωπα) του ΑΚ 741, αρκεί να πληροί κάποιες θεωρητικές προϋποθέσεις. Ποια, αλήθεια, οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα περιγράφει το 741 του Αστικού Κώδικα; Τις… οποιεσδήποτε εταιρείες!
Σε απλά ελληνικά, μπορεί να μη χρειαστεί καν ένας εργολάβος να ιδρύσει ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλάζει λιγάκι το καταστατικό της εταιρείας του, πιάνει τις νόρμες για να χαρακτηριστεί φορέας κοινωνικής οικονομίας και… άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!
Ο κ. Ξανθός λοιπόν, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για τη μη χρησιμότητα μόνιμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες. Στη θατσερική ορολογία αυτό λέγεται outsourcing και κάποτε οι κυβερνώντες το αποκήρυσσαν μετά βδελυγμίας. Ελπίζουμε να πείστηκαν και οι πιο δύσπιστοι για την ορθότητα της θέσης μας περί προσχώρησης της κυβέρνησης στο μνημονιακό τόξο και τη συνεπακόλουθη υιοθέτηση της ρητορικής, της επιχειρηματολογίας, αλλά και της φρασεολογίας των αντίστοιχων κομμάτων.
Επίσης, οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ Υγειονομικών επισήμαναν στον υπουργό το γεγονός ότι, αφού δεν προκηρύσσονται οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές και τεχνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία αντικαθιστούν τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις μόνιμων εργαζομένων με… νέες εργολαβίες. Μάλιστα, στη μεγάλη πλειονότητα των περιφερειακών νοσοκομείων, η τεχνική υποστήριξη γίνεται με εργολαβίες. Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι διώχνει τους εργολάβους της καθαριότητας από την μπροστινή πόρτα, αλλά στην ουσία αυτοί ξαναμπαίνουν στα νοσοκομεία από την πίσω, παρέχοντας τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ιματισμού κ.ά.
Και βέβαια, μετά τις 31/12/2018, οι ίδιοι ή κάποια «νέα τζάκια» εργολάβων που σήμερα δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες σίτισης-φύλαξης-καθαριότητας, θα συστήνουν ή θα βρίσκονται πίσω από κάποιο φορέα κοινωνικής οικονομίας σαν αυτούς που προαναφέραμε. Δηλαδή… μένουν οι εργολάβοι που φεύγουν!
Η άλωση των δημόσιων υπηρεσιών από τα ιδιωτικά συμφέροντα συνεχίζεται και διογκώνεται. Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα ενοχοποιείται και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας διευρύνονται.
Σύσσωμο το μνημονιακό στρατόπεδο στηρίζει και αποθεώνει το «λιγότερο» και «μικρό» κράτος, τις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις, οδηγώντας σε πλήρη εμπορευματοποίηση τα κοινωνικά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, προς όφελος επιχειρήσεων που συγκεκαλυμμένα ή απροκάλυπτα λειτουργούν με τη λογική κόστους – κέρδους. 
Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε!