Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Διαβάζοντας "πίσω" από τις λέξεις...

Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου | tanea.gr Τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν, θα μείνουν, θα  <<γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων  στην αναγέννηση του αύριο>>.

Από το Γιώργη Χρήστου

Στο διάγγελμά του, το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα!
 Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η “ανάγκη του σήμερα” να θεμελιώσει την “αναγέννηση του αύριο”. Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών».
Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός, αφού μοίρασε ψίχουλα στους μακροχρόνια άνεργους, το ονόμασε «έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ», και αφού μας είπε τι καλά που τα κάνει η κυβέρνηση, στην ομιλία του έγινε ξεκάθαρος ως προς την επόμενη ημέρα, το μέλλον των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. 
Οι φράσεις «και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων» και η «“ανάγκη του σήμερα” να θεμελιώσει την “αναγέννηση του αύριο”», λένε πολλά αν «διαβάσει» κανείς πίσω από τις λέξεις:
Λένε πως τα αντεργατικά μέτρα που πήρε, η καραντίνα στην οποία έβαλε τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η άρση της απαγόρευσης επιστράτευσης απεργών, η απαγόρευση των συναθροίσεων (άλλωστε, ευκαιρία έψαχνε για να σταματήσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες) ήρθαν και πολλά απ’ αυτά φαίνεται ότι θα μείνουν.
Λένε πως τα ξεχειλωμένα ωράρια στα σουπερμάρκετ και στους άλλους κλάδους διανομής τροφίμων, όπως οι ντελιβεράδες κτλ., η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για το «καλό της κοινωνίας» και την «αποτροπή διασποράς του κοροναϊού», με τους εργαζομένους να εξοντώνονται από την υπερεργασία, πολλές φορές χωρίς μέτρα προστασίας, η ισοπέδωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κι όχι μόνον, ήρθαν και θα μείνουν.
Λένε πως οι αναστολές συμβάσεων, η τηλεργασία, στην οποία ο εργοδότης δε σέβεται καν τον προσωπικό σου χρόνο, αφού σε παίρνει ό,τι ώρα θέλει τηλέφωνο για να δουλέψεις, οι μειωμένοι μέχρι και ανύπαρκτοι μισθοί, η τρομοκρατία, οι απολύσεις κτλ. ήρθαν και θα μείνουν.
Λένε πως «μείνουμε σπίτι» και το ότι δε μιλάμε για οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία και στα δικαιώματά μας, ήρθαν και θα μείνουν. Και στην περίπτωση που μιλήσεις ή κινηθείς… πρόστιμο.
Λένε πως ο εμπαιγμός και η στυγνή εκμετάλλευση όλων αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κοροναϊού, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων, τους καθαριστές, τους φύλακες, τους εργαζομένους στη σίτιση στα νοσοκομεία, τους οδοκαθαριστές, τους εργάτες καθαριότητας ήρθαν και θα μείνουν.
Και ο κατάλογος όλων των μέτρων κατά των εργαζομένων και του λαού δεν έχει τέλος, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ και η εργοδοσία βρήκαν την ευκαιρία να πατήσουν πάνω στην ανασφάλεια και στο φόβο του θανάτου. Κι αυτό είναι το λιγότερο χυδαίο.
Αυτοί που σήμερα αναγκάζονται να αναγνωρίζουν το ρόλο του κράτους, των δημόσιων νοσοκομείων, του Βοήθεια στο Σπίτι, των εργαζόμενων στα ΚΕΠ, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και της καθαριότητας των οδών, των πλατειών και των πάρκων, καθώς και της αποκομιδής των απορριμμάτων, είναι οι ίδιοι που τους λοιδορούσαν χθες, τους αποκαλούσαν τεμπέληδες για να τους μειώσουν τους μισθούς και να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες στους ιδιώτες και θα είναι αυτοί αύριο που θα τους ξεχάσουν στην «αναγέννηση του αύριο», γιατί και σήμερα, ενώ στα λόγια κάνουν αυτό, στην πράξη χρηματοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα, προσλαμβάνουν μόνο συμβασιούχους, για να είναι «ευέλικτοι» την επόμενη μέρα να συνεχίσουν την ίδια πολιτική.