Σελίδες

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αρκεί μια κοινοβουλευτική νίκη της Αριστεράς;

Το Εργατικό – Λαϊκό Κίνημα καθοριστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων.

gnomi-meta 
Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και πριν ανακοινώσει τα νέα επώδυνα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα, αναγκάστηκε να επισπεύσει της διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της δημοκρατίας. Μια διαδικασία που εξελίσσεται σε ένα κλιμακούμενο κλίμα εκβιασμών, εξωτερικών παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.
Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν ότι το μνημονιακό καθεστώς, η Ε/Ε και το ΔΝΤ, το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο θα κάνουν τα πάντα για να ματαιώσουν κάθε δημοκρατική και προοδευτική εξέλιξη στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού και την ενεργή παρέμβασή τους στις πολιτικές εξελίξεις.

Η πιθανότητα να γίνουν βουλευτικές εκλογές στις αρχές του χρόνου, καθώς και μια νίκη της Αριστεράς, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα για να ανατραπούν τα μνημονιακά αντεργατικά μέτρα, όμως αυτός δεν είναι ικανός παράγοντας, αν ταυτόχρονα ο λαϊκός παράγοντας δεν βρεθεί ενεργά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων, για να στηρίξει προοδευτικές ανατροπές, να ορθώσει τείχος απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου και να απαιτήσει βαθιές τομές και αλλαγές.
Αυτό γίνεται καθημερινά αντιληπτό αφού όλες οι δυνάμεις του συστήματος έχουν συνασπιστεί για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Μπροστά στην προοπτική της κατάργησης των μνημονίων και της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών μέτρων, την αποκατάσταση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, οι δυνάμεις του κεφαλαίου κάνουν και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να διατηρήσουν εν ζωή την καταρρέουσα κυβέρνηση και να συνεχίσουν την εφαρμογή των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων.
Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, που εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου και του συστήματος στις δυνάμεις της εργασίας, απαιτείται ένα ισχυρό εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα εντείνει την πάλη του για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών κατακτήσεων και ταυτόχρονα θα διεκδικεί βαθιές τομές και αλλαγές σε όφελος των λαϊκών-κοινωνικών αναγκών.
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στο εργατικό κίνημα, αλλά και το σύνολο του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Οι κινητοποιήσεις και οι εργατικοί αγώνες για απόκρουση των νέων αντεργατικών μέτρων και η διεκδίκηση λύσεων προς όφελος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων μπροστά στην πιθανότητα των εκλογών, όχι μόνο δεν πρέπει να ανασταλούν, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενταθούν.
Τα αιτήματα της πολιτικής ανατροπής αυτής της κυβέρνησης και της ακύρωσης των μνημονίων, σήμερα δεν αποτελούν έναν στενά κομματικό στόχο. Γίνονται ευρύτερα συνείδηση στην κοινωνία και αποτελούν τη μοναδική πολιτική διέξοδο στους κοινωνικούς αγώνες. Τα συνθήματα που ακούγονται στις απεργιακές διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια ότι: ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ και Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ καταδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, έχει συνασπιστεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των δανειστών και ότι η παραμονή της στην εξουσία μόνα δεινά μπορεί να επιφέρει στο λαό και τον τόπο.
Οι δυνάμεις του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής-ΜΕΤΑ, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους μέσα στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και όσων τις υπηρετούν. Θα συνεχίσουν να προβάλουν και να διεκδικούν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων, έχοντας καθαρό ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αντίθετα όλα κατακτιούνται με μεγάλους ταξικούς αγώνες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και του συστήματος.
17-12-14
πηγή:ergasianet.gr/