Σελίδες

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Επιμένεις να μην καταλαβαίνεις;

Ντάισελμπλουμ: Όλα έγιναν για να σωθούν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες!
ntaisemploum2Μπορεί να αιφνιδίασε τους ευρωβουλευτές ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά όχι και τους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία στη χώρα μας, όταν μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης για την πορεία της γ’ αξιολόγησης, παραδέχθηκε ότι όλα έγιναν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.  
Η απάντηση ήταν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, για τα μνημόνια.
Το ερώτημα του Νίκου Χουντή και η πλήρης απάντηση του Ντάισελμπλουμ έχουν ως εξής:

Χουντής: «Επιμένετε ότι αυτά τα προγράμματα ήταν αλληλεγγύη και στήριξη στην Ελλάδα ή θα παραδεχθείτε, όπως έκανε ο κ. Ρεν, ο προηγούμενος Επίτροπος όταν έφευγε, ότι αυτά τα προγράμματα ήταν για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ;»
Ντάισελμπλουμ: «Κατά πόσο συμφωνώ με τον Όλι Ρεν, που είπε ότι το πρώτο πρόγραμμα έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες. Στο πρώτο στάδιο της κρίσης, στις χώρες μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες. Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο. Και αυτό ισχύει για όλες μας τις χώρες. Οι τράπεζες παντού στην Ευρώπη σώθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου. Γι’ αυτό και φτιάξαμε την τραπεζική ένωση τώρα.
»Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης, αν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Το υψηλό δημοσιονομικό χρέος χωρών που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση και δεν πρέπει να επαναληφθεί».